Att spekulera genom flockstrategier "kan leda till en mycket brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum", säger Michael Ryan.

WHO:s stenhårda attack mot Sverige: "Människor är inte flockar" och äldre ska inte offras

Publicerad 13 maj 2020 kl 06.15

Inrikes. I hårt vinklade artiklar påstod svenska medier nyligen att WHO-chefen Michael Ryan "hyllade" Sveriges coronastrategi. Nya uttalanden visar dock att Ryan tvärtom är mycket starkt kritisk till hur Sverige agerar. Han uppger också att "flockimmunitetsstrategin" saknar forskningsstöd.

Gilla artikeln på Facebook

I vad som Business Insider beskriver som "en illa dold" attack mot Sveriges hantering av coronautbrottet uttalar sig Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, om den så kallade flockimmunitetsstrategin.

– Den här idén att om att länder med slappa slappa åtgärder som inte gör någonting plötsligt magiskt kommer att nå någon sorts flockimmunitet, även om vi förlorar lite gamla människor på kuppen, det är en väldigt farlig kalkyl, sade Ryan i ett samtal med journalister på måndagen.

Ryan nämnde visserligen inte några specifika länder vid namn, men det var enligt Business Insider svårt att inte tänka på de rekordhöga dödstalen på svenska äldreboenden när han nämnde att "i vissa länder har över hälften av fallen inträffat på äldreboenden", där människor inte har varit "ordentligt avskärmade".

"Brutala kalkyler" med människoliv
I Sverige råder stor uppslutning kring makthavarna strategi för att uppnå "flockimmunitet" genom att låta en stor del av befolkningen smittas. De svenska medierna publicerar nästan dagligen kalkyler som påstås visa att en flockimmunitet är nära förestående. Folkhälsomyndighetens egna färska studie visar dock samtidigt att inte ens en procent av den svenska befolkningen var coronasmittad i slutet av april.

Michael Ryan påpekade enligt Business Insider att den här typen av flockstrategier kan ha dödliga effekter – om man låter människor bli sjuka kan de helt enkelt dö.

– Människor är inte flockar. Jag tror att vi måste vara väldigt försiktiga när vi använder termer på detta sätt om naturliga infektioner hos människor, eftersom det kan leda till en mycket brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum.

Inget stöd i forskningen för strategin
Samtidigt tyder bevisen på att flockimmunitet är ett mycket långtgående mål när det gäller covid-19. Studier visar enligt Business Insider att alldeles för få har smittats för att det ska bidra till att skydda befolkningen. Samtidigt upptäcks inte heller antikroppar hos mer än en liten minoritet av befolkningen, enligt WHO.

– Det fanns ett antagande när sjukdomen spreds över hela världen att vi egentligen bara såg de allvarliga och svåra fallen, och att seroepidemiologin när den kom skulle visa att de flesta människor hade haft smittan och att allt då skulle återgå till det normala, sade Ryan.

– De preliminära resultaten från seroepidemiologiska studier visar det motsatta. Antalet infekterade i den totala befolkningen är förmodligen mycket lägre än vad vi hade förväntat oss, fortsatte han.

"Så agerar inget ansvarsfullt land"
Michael Ryan var enligt Business Insider "märkbart oroad" över idén om att man accepterar att en infektion sprider sig genom en befolkning och dödar en del av den för att nå en påstådd flockimmunitet som forskare inte ens kan visa är uppnåbar.

Han förklarade att det är en kalkyl som inget "ansvarsfullt" land borde vara villigt att använda sig av.

Ansvarsfulla länder "värdesätter varje medlem i sitt samhälle och försöker göra allt för att skydda hälsan, samtidigt som de naturligtvis skyddar samhället, ekonomin och andra saker", fortsatte han.

Svenska medier: Ryan "hyllar Sverige"
För två veckor sedan kablade en rad svenska medier ut glädjebudskapet att Michael Ryan och WHO "hyllade Sveriges strategi".

Fria Tider kunde dock visa att medierna, med TT i spetsen, hade klippt ut en del av Ryans kommentar så att det såg ut som om han uttalade sig positivt om Sverige. I själva verket var hans kommentar helt neutral, och han konstaterade att framtiden fick utvisa vilken strategi som fungerat bäst.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.