Fick inte prata arabiska på arbetstid – blev så kränkt att han inte kunde andas

Publicerad 19 april 2021 kl 10.57

Inrikes. En bemanningsanställd medarbetare på Willys uppgav att han blev så kränkt att han inte kunde andas när han beordrades att prata svenska på jobbet. Men nu slår DO fast att Willys inte gjort sig skyldigt till etnisk diskriminering.

Gilla artikeln på Facebook

Dramat på Willys-butiken i Göteborg ägde rum i november 2019, rapporterar Göteborgs-Posten.

Arbetsledaren informerade då den arabiske mannens arbetslag att de inte tilläts arabiska på arbetsplatsen. Förbudet gällde även under raster.

"Jag kände mig illamående och sa till gruppchefen: ’Jag vet inte hur jag ska göra, då du vet att jag har en begränsad svenska", skriver mannen i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), enligt GP.

Han uppgav också att chefen sade åt honom att han kunde lämna sitt jobb och gå till SFI om han inte var nöjd med regeln.

Mannen, som var anställd via ett bemanningsföretag, skriver att han blev så upprörd att han sjukskrev sig:

"Jag kunde inte sova, det kändes så tungt att andas, hjärtat bara bankade."

Han anmälde Willys till DO för etnisk diskriminering och myndigheten inledde en granskning. Det framkom då att andra medarbetare hade en annan bild av det inträffade. De uppgav att det inte rörde sig om något förbud utan att chefen bara hade uppmanat dem att prata svenska under arbetstid.

Enligt Willys språkpolicy ska medarbetare "använda det svenska språket under arbetstid både i butik och på fikaraster". Policyn infördes efter att det bildats grupper bland medarbetarna beroende på vilket språk de talade, vilket lett till säkerhetsproblem och konflikter.

DO konstaterar att det inte är bevisat att det fanns något uttryckligt förbud mot att prata arabiska på arbetsplatsen. Att uppmana anställda att tala svenska utgör inte etnisk diskriminering, enligt myndigheten.

”DO bedömer sammantaget att språkpolicyn, på det sätt den tolkats och genomförts, var berättigad, lämplig och nödvändig och inte framstår som orimligt ingripande” skriver myndigheten i sitt beslut enligt GP.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kaliforniens invånare flyr

Befolkningen minskar för första gången någonsin. Därför lämnar invånarna den idag tredje världen-dominerade delstaten.0 

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.