Gräddfil till bostäderna
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Ylva Johansson: "Kan tänka sig" straffa kommuner som inte tar emot nyanlända

Publicerad 7 november 2016 kl 07.59
Av Mattias Albinsson

Politik. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) "kan tänka sig" införa sanktioner för att straffa de kommuner som inte har bostäder åt alla de invandrare från tredje världen som regeringen släppt in i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Beskedet lämnade hon i SVT Agenda igår.

När SVT:s programledare Camilla Kvartoft frågar vad för sanktioner Johansson vill straffa kommunerna med vill hon däremot inte svara på frågan.

– Jag är inte ute efter en konflikt med svensk kommun­sektor. Kommun­sektorn har ställt upp, kommun­sektorn anstränger sig och kommun­sektorn bygger. Det handlar om att hitta bra dialog och om hur vi ytterligare ska underlätta för kommunsektorn, säger hon.

Samtidigt poängterar Johansson att hon inte tänker låta vissa kommuner smita undan den tvångs­integrationslag som den rödgröna regeringen och alliansen kommit överens om. Den går i stora drag ut på att mångkulturen och de nya invånarna ska spridas ut över landet.

– Jag tänker inte medverka till att man överlämpar ansvaret från en kommun som tar ett litet ansvar till en annan kommun som redan tar ett stort ansvar. Där sätter jag stopp! säger hon.

Många kommuner går på knäna och säger att de helt enkelt inte har bostäder åt alla de invandrare som släppts in i Sverige det senaste året. Sammanlagt 70.000 nyanlända asyl­invandrare som beviljats uppehålls­tillstånd ska under 2016 få bostad i någon av landets kommuner.

På vissa håll har kommuner tagit till drastiska åtgärder som att köpa villor, radhus eller bostadsrätter åt de nyanlända invandrarna för att de ska ha någonstans att bo. På Södermalm i Stockholm har den rödgrönrosa majoriteten i Stadshuset kört ut pensionärer från ett ålderdomshem för att istället göra om de 200 lägenheterna till invandrar­bostäder.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.