Gräddfil till bostäderna

Advokat: Brott mot grundlagen när kommuner köper bostadsrätter till nyanlända

Publicerad 19 maj 2017 kl 11.11

Startsidan. När kommuner köper bostadsrätter åt nyanlända bryter de mot Sveriges grundlag och Europakonventionen. Det skriver advokat och juris doktor Finn Madsen på Dagens Juridik. Föreningsfriheten väger tyngre, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

För att kunna ordna bostäder till nyanlända invandrare har svenska kommuner börjat köpa upp bostadsrätter. Detta har bland annat skett i Lund, där kommunen planerar köpa bostadsrätter till nyanlända för 75 miljoner kronor.

Men när kommuner gör så bryter de mot grundlagen. Det hävdar advokaten Finn Madsen i en artikel på Dagens Juridik.

Det finns ett undantag i bostadsrättslagen som säger att bostadsrättsföreningar kan förbjuda juridiska personer från att bli medlemmar i föreningen, förutom när det handlar om ett landsting eller en kommun. Det är detta undantag som kommunerna stödjer sig på när de köper bostadsrätter till flyktingar.

Men undantaget är gammalt, ända från 1970-talet, och troligen inte längre tillämpligt, menar Finn Madsen. Han påpekar att föreningsfriheten idag har ett starkt skydd genom Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (EKMR) samt av regeringsformen (RF), som är den mest grundläggande av de fyra grundlagarna i Sverige.

Föreningsfriheten försäkrar var och en friheten att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften, till exempel i en bostadsrättsförening. Den förhindrar också offentliga organ från att blanda sig i föreningens verksamhet, som när det gäller att bestämma vem som ska få vara medlem i föreningen.

Både Europakonventionen och regeringsformen tillåter visserligen inskränkningar i föreningsfriheten. Men de är väldigt begränsade.

I artikel 11 punkt 2 i EKMR påpekas att sådana inskränkningar bara får ske om de är föreskrivna i lag och om de är nödvändiga med hänsyn till statens säkerhet eller den allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Enligt regeringsformen får föreningsfriheten bara begränsas när det gäller sammanslutningar som bedriver en verksamhet av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, står det i 2 kap 24 § andra stycket.

"Något undantag är alltså inte tillämpligt som medger att ett offentligt organ mot medlemmarnas vilja kan bli medlem i en förening", skriver Finn Madsen.

Han tycker därför det är förvånande att kommuner köper upp bostadsrätter till nyanlända utan någon hänsyn till föreningsfriheten så som den regleras i Europakonventionen och regeringsformen. Om bostadsrättsföreningens medlemmar motsätter sig att kommuner köper upp lägenheter i deras förening, bör det inte heller kunna ske, anser Finn Madsen.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Startsidan

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

M-toppen: Sverige bör få "rabatt" på asylsökare

Har tagit så "stort ansvar" tidigare.. Så nu bör EU tillåta Sverige att ta emot färre, enligt Tomas Tobé (M).0 

Löfven smet från kärnkraftshyllandet – anmäls även av M

Redan KU-anmäld av SD.. Nu anmäler även Moderaterna regeringen för att ha struntat i EU-nämndens beslut.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0