Gräddfil till bostäderna
Arkivbild.

Lund köper bostadsrätter till nyanlända för 75 miljoner

Publicerad 9 maj 2017 kl 10.16

Inrikes. Lunds kommun planerar att köpa in nybyggda bostadsrätter till nyanlända invandrare. Lägenheterna kommer kosta 75 miljoner kronor, visar investeringsplanen enligt Sydsvenskan. Sverigedemokraterna är starkt kritiska till planerna, och menar att "massinvandringen" till Lund kommer förvandla staden till ett nytt Malmö.

Gilla artikeln på Facebook

Bostadsbristen i Lund är stor och det är svårt för människor att hitta någonstans att bo. Över 60 000 människor står i den kommunala bostadskön.

Samtidigt har kommunen bestämt sig för att köpa in bostadsrätter för 75 miljoner kronor – till nyanlända invandrare. Även andra som får hjälp av socialtjänsten ska kunna bli aktuella för bostäderna, men lägenheterna ska "främst" gå till flyktingfamiljer, skriver Sydsvenskan. Kommunen ska bara köpa nyproduktion till ett fast pris för att inte trissa upp priserna i kommunen, säger man.

– Lagen säger att vi ska ta ansvar för flyktingmottagning. Lund har smitit från notan väldigt länge, medan en rad kommuner runt oss solidariskt tagit emot. Det är hög tid att även Lund gör sitt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) till Sydsvenskan.

Redan under måndagen beslutade servicenämndens arbetsutskott att köpa tre lägenheter till nyanlända för 4,5 miljoner kronor. Liberalernas företrädare Inger Tolsved Rosenkvist var den enda som röstade nej. Hon menar att det skickar fel signaler om vissa ska behöva arbeta hårt för att ha råd att skaffa sig en bostad, medan andra bara kan flytta in.

Igår publicerade även Sverigedemokraterna i Lund ett kritiskt uttalande på sin hemsida. Enligt partiet har kommunen beslutat att ta emot 1 100 nyanlända bara under 2017. Lägenheterna som ska köpas in påstås vara så kallade genomgångsbostäder, där rätten till besittningsskydd avtalas bort. Men i praktiken stämmer det inte, menar SD.

"Detta har provats under lång tid i Malmö, och fått konsekvensen att de boende fått besittningsrätt, och kunnat bo kraftigt subventionerat på permanent basis. En annan konsekvens är att trycket på en redan överhettad bostadsmarknad ökar ytterligare, vilket gör det ännu svårare och dyrare för andra människor att skaffa bostad", skriver Sverigedemokraterna.

SD påpekar vidare att kommunen även bygger bostadsmoduler till nyanlända för "enorma kostnader". SD menar att boendet i sådana lösningar blir dyrare än i vanliga bostäder eftersom modulerna beräknas vara värdelösa efter ett antal år.

Enligt SD har invandringen till Lund ökat så kraftigt att staden snart kommer se ut som Malmö.

"Hela det mångkulturella projektet har havererat. Genom att Lund i många år tog emot mycket färre asylmigranter än andra kommuner, märks inte konsekvenserna lika tydligt ännu i Lund, som det görs i till exempel Malmö. Men med den nuvarande politiken kommer Lund att bli precis som de kommuner som har haft massinvandring under lång tid", skriver Sverigedemokraterna i Lund.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0