Ylva Johansson (S): Öppna alla gränser – "Invandring är det normala"

Publicerad 6 juni 2020 kl 17.33

Inrikes. Alla EU-medlemsländer bör häva sina inre gränskontroller innan slutet av juni. Det säger nu den svenska migrationskommissionären Ylva Johansson (S) till Euronews.

Gilla artikeln på Facebook

Coronasmittan fortsätter sprida sig i Sverige och de senaste dygnen har runt 1.000 nya smittfall rapporterats varje dag.

Samtidigt tycker nu migrationskommissionär Ylva Johansson att hela EU bör öppna sina gränser mot varandra innan juni månad är över. Hon hävdar att den epidemiologiska situationen snabbt förbättras i alla länder och att gränser ändå inte är ett bra sätt stoppa virus.

– Jag tror att vi är mycket nära en situation där vi bör lyfta alla inre gränser och gränskontroller. Jag kommer föreslå att medlemsländerna ska upphäva samtliga kontroller av de inre gränserna så snart som möjligt. Och jag tycker ett bra datum kan vara i slutet av juni, säger hon i tv-intervjun med Euronews.

Hon klargör att det är "dags att öppna upp".

Enligt Johansson behöver man rimligen öppna de inre gränserna innan man öppnar de yttre. När man sedan öppnar mot övriga världen bör också EU ha samma "strategi", förklarar Ylva Johansson.

Angående Sveriges extremt höga dödstal hävdar hon i France24, likt andra styrande svenska politiker hela tiden gör, att det i dagsläget är för tidigt att jämföra Sverige med andra länder.

Samtidigt hyllar hon på nytt invandringen.

– Många människor med invandrarbakgrund jobbar inom vården och andra essentiella jobb. De gör verkligen ett viktigt arbete i alla medlemsländer. Så jag tycker det är uppenbart att invandring är det normala. Invandrare är en del av vårt samhälle, säger hon till France24 och påpekar att EU-länderna behöver hjälpas åt för att ta in ännu fler invandrare till Europa.

– Vi behöver en starkare mekanism för solidaritet inom EU. Vi behöver ett gemensamt system för invandring och asyl, säger hon men påpekar samtidigt att den behöver ske på att kontrollerat sätt


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.