Alternativ för Sverige
Den borttagna filmen.

Youtube raderar AFS-video

Publicerad 15 maj 2018 kl 14.30

Inrikes. Youtube har tagit ned en av Alternativ för Sveriges videofilmer och anklagar nu partiet för åsiktsbrottet "hets mot folkgrupp". Partiledaren Gustav Kasselstrand ser det hela som en "kvalitetsstämpel" av sitt budskap. Men nu hotar Youtube med att ta bort partiets hela användarkonto.

Dela artikeln

Det var under måndagskvällen som Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand publicerade ett videoklipp om helgens islamistiska terrordåd i Paris, där en person dödades och flera skadades.

Kasselstrand sade bland annat att han vill utvisa alla de 2.000 islamister som enligt Säpo finns i Sverige.

På bara några timmar fick filmen tusentals visningar.

Men nu har alltså Youtube tagit ned videon, med hänvisning till "hets mot folkgrupp".

Youtube hotar även stänga ned Alternativ för Sveriges konto helt och hållet framöver.

– Jag ser YouTubes censur och anklagelser om "hets mot folkgrupp" som en ren kvalitetsstämpel av mitt budskap. Det är ändå problematiskt att jag som partiledare för ett snabbt växande parti i Sverige inte tillåts föra ut mina åsikter på sociala medier, säger Gustav Kasselstrand om den borttagna filmen.

Enligt partiledaren är det inte första gången som han censureras. Även hans podcast Den kokta grodan blev förra året nedstängd från Soundcloud på godtyckliga grunder, förklarar han.

Men exakt vad som skulle utgöra "hets mot folkgrupp" i partiets film, vars talmanus går att läsa HÄR, är oklart.

– Alternativ för Sverige är idag det enda parti som ser den tilltagande censuren som ett mycket stort problem och som föreslår konkreta lösningar. I en tid när samtliga riksdagspartier öppnar upp för censur och förbud krävs ett frihetligt alternativ. Hets mot folkgrupp-lagstiftningen är inget annat än tankebrott och bör avskaffas omedelbart. De sociala mediejättarnas monopol ger privata företag kontrollen över yttrandefriheten i sociala medier, en plattform som är så viktig att den kan ses som vår tids motsvarighet till det antika forumet, fortsätter Kasselstrand.

– Förvägras man rätten att synas på sociala medier finns inte heller några jämförbara alternativ – det existerar ett naturligt monopol. Vi anser därför att YouTube och andra sociala mediejättar med monopolställning ska betraktas som allmännyttiga företag och regleras på det sättet. Vi behöver en yttrandefrihetslag på internet där de stora sociala medieföretagen förhindras från att stänga ned användarkonton på grund av deras åsikter. Vänsterextremisternas hot och påtryckningar mot sociala medieföretag skulle i en handvändning bli helt uddlösa.

Youtubes censur mot Alternativ för Sverige kommer precis efter Bonnierkoncernens omfattande censurhets under våren, som bland annat fått Löfvenregeringen att hota Google och Youtube med hårdare lagar om de inte raderar så kallat "hat" inom 24 timmar. Youtube vek sig och svarade att man nu ska låta "antirasistiska" frivilligorganisationer jaga "näthat" på deras plattform.

Klippet finns fortfarande på Twitter.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Hela listan. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Mer från Inrikes

Säljare uppmanas leverera varor till box. "Men brottsupplägget förändras varje dag, ibland timme för timme."0 

Sverige skickar 13 reservkraftverk till Ukraina

Regeringens nya beslut.. Är fullt fungerande – men anses behövas bättre i Ukraina.0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0