Gräddfil till bostäderna

1.000 invandrare ska få gratis lägenhet i Stockholm

Publicerad 19 februari 2015 kl 07.01

Inrikes. Bostadssituationen i Stockholm är idag så ansträngd att det är få unga som har möjlighet att skaffa sig en egen bostad till ett rimligt pris. Nu har staden beslutat att en stor del av de nya lägenheter som byggs ska ges till invandrare – på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Dela artikeln

© Pressbild

Gratisbostäderna ska präglas av "värdighet och kvalitet", enligt asylentreprenören Fredrik Jurdell.

Enligt ett avtal som Stockholms stad har slutit med Migrationsverket ska 1.045 nyanlända invandrare tilldelas lägenheter i staden bara under 2015.

Några av de gratisbostäder som ska gå till invandrarna från tredje världen – som i de flesta fall tagit sig illegalt till Sverige – finns i en nybyggd fastighet i Västertorp i södra Stockholm. De hanteras av Stiftelsen Hotellhem.

– Den första nyanlända invandraren kom redan i måndags. Det är en man från Syrien som blev jätteglad och tog bilder som han skulle skicka till sin fru som är kvar i Syrien, säger Charlotte Jonsson som är Hotellhems platsansvariga i Västertorp till Dagens Nyheter.

Morgontidningens journalist har besökt lägenheterna och beskriver det hela som "fräscht, möblerat med säng, fåtölj och matbord, utrustat med kaffebryggare, mikrovågsugn". Fredrik Jurdell, som är vd för Hotellhem är noga med att påpeka att det visserligen inte nödvändigtvis behöver vara lyxigt, men att boendemiljön för de illegalt invandrade asylsökarna ska präglas av "värdighet och kvalitet".

För svenska ungdomar har det samtidigt aldrig varit så svårt som nu att få tag på en lägenhet i Stockholm. Tidningen Hem & Hyra rapporterade år 2013 att nära 40.000 personer mellan 20 och 27 – 58 procent av målgruppen – då ofrivilligt bodde kvar hemma hos sina föräldrar.

– Aldrig tidigare har så många unga vuxna varit så beroende av sina föräldrar, sade Karolina Lemoine, utredare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.