12 års fängelse för mordförsöket på Henrik Olsson Lilja

Publicerad 16 april 2020 kl 11.26

Lag & Rätt. Det blir 12 års fängelse för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja. Tingsrätten dömer den 55-årige gärningsmannen för försök till mord till 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till målsäganden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i september förra året som advokaten Henrik Olsson Lilja blev skjuten vid sin bostad på Kungsholmen i Stockholm.

Idag föll domen i Stockholms tingsrätt, som bland annat påpekar att den tilltalade – som Expressen kallar för "veteranbrottslingen Billy Rieloff-Aspillaga, 55" – hade planerat dådet en tid tillbaka.

"Tingsrätten anser att det är klarlagt att den tilltalade den 6 september 2019 avlossade ett skott med pistol vid målsägandens bostad på Kungsholmen som träffade målsäganden i buken med livshotande skador som följd och att den tilltalade därefter försökte skjuta honom på nytt. Tingsrätten har funnit att åklagaren har bevisat att den tilltalade begick gärningen med uppsåt och att han hade planerat den en tid. Något bakomliggande motiv hos den tilltalade till brottet har inte klarlagts i målet", skriver rätten.

– Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch.

Den tilltalade döms även att betala skadestånd till målsäganden med drygt 220.000 kronor varav 150.000 kronor avser ersättning för kränkning..

Rätten var enig i sin dom.

Efter mordförsöket greps även Henrik Olsson Liljas exfru, hovrätts­assessorn Karin Lilja, som var skriven på samma adress. Åklagaren begärde henne häktad, vilket dock tingsrätten avslog och hon släpptes därför på fri fot. Hon har parallellt med sitt arbete i Svea hovrätt gjort sig skyldig till våldsamt motstånd under 2013, ett brott hon dömdes för av Stockholms tingsrätt 2016. Maken hade då tvingats larma polisen sedan kvinnan agerat hotfullt eller våldsamt mot honom, visar vittnesuppgifter som lämnades under utredningen i tingsrätten i det målet.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus