12 års fängelse för mordförsöket på Henrik Olsson Lilja

Publicerad 16 april 2020 kl 11.26

Lag & Rätt. Det blir 12 års fängelse för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja. Tingsrätten dömer den 55-årige gärningsmannen för försök till mord till 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till målsäganden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i september förra året som advokaten Henrik Olsson Lilja blev skjuten vid sin bostad på Kungsholmen i Stockholm.

Idag föll domen i Stockholms tingsrätt, som bland annat påpekar att den tilltalade – som Expressen kallar för "veteranbrottslingen Billy Rieloff-Aspillaga, 55" – hade planerat dådet en tid tillbaka.

"Tingsrätten anser att det är klarlagt att den tilltalade den 6 september 2019 avlossade ett skott med pistol vid målsägandens bostad på Kungsholmen som träffade målsäganden i buken med livshotande skador som följd och att den tilltalade därefter försökte skjuta honom på nytt. Tingsrätten har funnit att åklagaren har bevisat att den tilltalade begick gärningen med uppsåt och att han hade planerat den en tid. Något bakomliggande motiv hos den tilltalade till brottet har inte klarlagts i målet", skriver rätten.

– Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch.

Den tilltalade döms även att betala skadestånd till målsäganden med drygt 220.000 kronor varav 150.000 kronor avser ersättning för kränkning..

Rätten var enig i sin dom.

Efter mordförsöket greps även Henrik Olsson Liljas exfru, hovrätts­assessorn Karin Lilja, som var skriven på samma adress. Åklagaren begärde henne häktad, vilket dock tingsrätten avslog och hon släpptes därför på fri fot. Hon har parallellt med sitt arbete i Svea hovrätt gjort sig skyldig till våldsamt motstånd under 2013, ett brott hon dömdes för av Stockholms tingsrätt 2016. Maken hade då tvingats larma polisen sedan kvinnan agerat hotfullt eller våldsamt mot honom, visar vittnesuppgifter som lämnades under utredningen i tingsrätten i det målet.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Otryggheten är högst verklighetsbaserad – och resultatet av politiska val.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Tyske mannen: Jag är svenske kungens okände kusin

Vill stämma kungens faster.. Stefan Löfven anklagas för att ingå i konspiration som försöker mörka släktskapet.0 Plus

2 miljoner svenskar kan slippa TV4

Avtal faller när Telia begär kraftig prishöjning.. Liknande problem inträffade aldrig innan Telia tog över ägandet, enligt Com Hem.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0