Konflikten i Ukraina

154 av de döda var holländare

Publicerad 18 juli 2014 kl 06.23

Utrikes. 154 av dem ombord på det flygplan som igår sköts ned över ukrainskt luftrum var holländska medborgare.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed är olyckan den värsta Holland drabbats av sedan mars 1977. Då kolliderade ett KLM-flygplan med ett flygplan från Pan Am på flygplatsen i Teneriffa; den värsta flygolyckan någonsin räknat i antal omkomna.

Förutom de 154 holländska medborgarna stod det natten till fredagen klart att 45 av dem ombord var från Malaysia, inklusive planets besättning på 15 personer samt två spädbarn. Vidare var 27 australiensiska medborgare, 12 från Indonesien, 9 från Storbritannien, 4 från Tyskland, 4 från Belgien, 3 från Filippinerna och 1 från Kanada. Nationaliteten för 41 av de ombordvarande hade under natten ännu inte offentliggjorts.

I Kiev samlades under torsdagskvällen hundratals människor för att lägga blommor utanför den holländska ambassaden och för att visa sin omtanke för de omkomna och deras anhöriga.

Det var under natten ännu inte klarlagt vem det var som skjutit ned det malaysiska flygplanet; oberoende experter hävdade däremot att både Ukraina, Ryssland och rebellerna i östra Ukraina förfogar över vapensystem som kan skjuta ned ett passagerarplan på 10.000 meters höjd. Rebellerna misstänks förfoga över luftvärnssystemet Buk, även känt som SA-17, som ukrainska armén övergivit. Det är dock omtvistat om de besitter tillräcklig kompetens och utrustning i övrigt för att kunna använda det.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0