Kung Abdullah av Saudiarabien.

30.000 saudiska soldater till Iraks gräns

Publicerad 3 juli 2014 kl 17.41

Utrikes. Saudiarabien har skickat 30.000 soldater till området vid gränsen till Irak, som ett svar på att irakiska trupper övergett gränsstationerna och lämnat gränsen oskyddad.

Dela artikeln

Kung Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud meddelar att han ska göra sitt bästa för att försvara Saudiarabien mot potentiella "terroristhot", rapporterar Al Jazeera.

Samtidigt har Iraks premiärminister Nouri al-Maliki anklagat Saudiarabien för att sponsra just de sunnitiska terrorgrupper, framför allt Isis, som sprider kaos i området. Gerillorna har tagit över flera städer runt den 80 mil långa gränsen mellan Irak och Saudiarabien.

Irak har bett USA om vapenhjälp för att tackla upproret, men stödet har varit begränsat och den irakiska regeringen har därför vänt sig till Iran och Ryssland istället. I slutet av juni sålde Ryssland fem jaktflygplan av typen Suchoj till Irak och ställde dem till försvarsmaktens förfogande. Kreml har dessutom lovat att före slutet av sommaren skicka fem till tio attackflygplan av typen Su-25.

 


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.