Nya sexlagen
Stockholms tingsrätt.

34-åring döms till ett års fängelse för "oaktsam våldtäkt"

Publicerad 29 oktober 2018 kl 18.20

Lag & Rätt. En 34-årig man har nu dömts till ett års fängelse samt att betala 55.000 kronor i skadestånd för så kallad oaktsam våldtäkt, rapporterar Dagens Juridik. Det är den första domen enligt den nya feministiska samtyckeslagstiftningen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 1 juli som samtyckeslagen trädde i kraft i Sverige, och nu kommer den första fällande domen.

En 34-årig man från Stockholm döms för "oaktsam våldtäkt". Han hade alltså inget uppsåt till våldtäkt, men ska ha felbedömt kvinnans "signaler".

Kvinnan och den 34-åriga mannen hade fått kontakt via sexdejt-appen Tinder och därefter träffats i mannens lägenhet i Stockholm.

Där uppstod något av en fysisk kamp som mannen tolkade som ett lekfullt förspel, men som enligt kvinnan var ett riktigt motstånd. Kvinnan ska bland annat ha hållit för sitt underliv med händerna och sagt "Vänta, ska vi inte ha kondom?".

Mannen, som förnekar brott, hävdar att kvinnan aldrig sade nej utan i stället gav ifrån sig ljud som tydde på att hon upplevde njutning.

"Han såg en förändring i [hennes] beteende och då upphörde samlaget. Efter en stund reste hon sig från sängen och nämnde något om att han var känslomässigt frånvarande. Han tyckte det var ironiskt då han hela tiden hade försökt göra det bra för henne. Han kände sig frustrerad och stängde av", står det i domen enligt Dagens Juridik.

De bådas uppfattning av vad som hände går alltså i sär.

Men sedan lagändringen i somras måste den som vill ha sex med någon reda ut så kallade "dubbeltydiga signaler", påpekar Stockholms tingsrätt i sin dom. Detsamma gäller om motparten agerar "passivt".

Rätten fastslår samtidigt att mannen inte haft uppsåt till våldtäkt.

"[Målsägande] har lämnat vissa uppgifter om hennes och [den tilltalades] agerande som är relevanta för den bedömningen. Exempelvis har hon berättat att hon tog av sig tröjan, klamrade sig fast runt [hans] kropp när han bar henne till sängen, pratade om att de skulle använda kondom, sa nej först i ett sent skede och att [den tilltalade] slutade när hon slutade ge motstånd."

Även de bådas konversation på Tinder direkt efter händelsen visar, enligt rätten, att mannen inte haft något som helst uppsåt till våldtäkt.

Tingsrätten bedömer dock att mannen varit "grovt oaktsam" gällande risken att kvinna egentligen inte ville ha sex med honom. Han döms därför för oaktsam våldtäkt till ett års fängelse och ska även betala 55.000 kronor i skadestånd till kvinna.

Kvinnans målsägandebiträde, advokaten Baharak Vaziri, säger till Dagens Juridik att domen är viktig eftersom den fastslår ett "stort ansvar" hos individen att fastställa att den andra deltar frivilligt. Vaziri har tidigare lanserat en app där män kan inhämta kvinnans samtycke via Bank-ID inför ett samlag, för att visa att man inte varit "grovt oaktsam".

I kommentarsfältet på Dagens Juridiks hemsida framförs argument både negativa och positiva till domen.

"Tveksam lagstiftning. För att vara helt säker på att inte åtalas och fällas pga av en falsk anmälan gjord av en illasinnad alternativt psykiskt labil sexpartner så måste den oskyldige kunna bevisa att ett samtycke förelåg innan och under hela akten. Företrädesvis i direktströmmande HD kvalitet inför 100 opartiska åskådare med blandad sexuell läggning och med båda partners underskrifter signerade och attesterade dagen innan i blod på vitt pergamentpapper av ortens kommunala samtyckesperson. Vår nya tids förspel månne?", skriver "Njord".


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Lag & Rätt

Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Fälls för "yttrandefrihetsbrott" för publiceringen på Nordfront.. Tingsrätten: "En inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle."0 

Sveriges unga muslimer tvingas återbetala statsbidrag

"Brustit i kravet att respektera demokratins idéer.". Organisationen ska ha gått att knyta till personer med kritiska åsikter om både judar, Israel och homosexuella män.0 

Sidor

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0