Sveriges nya adel
En lång rad skattefinansierade bekvämligheter väntar asylsökarna på Bert Karlssons lyxiga boende i Haparanda.

Ståndsmässigt asylresidens lovar slå världsrekord i lyx

Publicerad 4 december 2014 kl 16.10

Du betalar. Den luxuösa hotell- och spaanläggningen Cape East i Haparanda ska bli ett skattefinansierat boende för 500 invandrare från tredje världen. Det meddelade Migrationsverket under onsdagen. Entreprenören Bert Karlsson lovar att boendet blir "världens bästa" asylboende någonsin.

Gilla artikeln på Facebook

Det är asylentreprenören Bert Karlsson som tillsammans med fastighetsmiljardären Roger Akelius har kammat hem det lukrativa avtalet med Migrationsverket.

– Det blir världens bästa asylboende. Det är en fantastisk anläggning, säger Karlsson till P4 Norrbotten.

Och någon brist på bekvämlighet väntar knappast asylsökarna. Cape Easts spaanläggning är bland annat utrustad med världens största bastu (med plats för 150 personer), dunderdusch, snöfall, isvak, varma och kalla källor. Där finns också en restaurang "i världsklass" – lokaler som alltså kommer att vara stängda för allmänheten.

"Du får ordna så att flyktingar får förmånen att bo på hotell, inte så att andra gäster får bo på en flyktingförläggning", skriver fastighetsägaren Akelius i ett mejl till Bert Karlsson som GT tagit del av.

Enligt tidningen kommer det osedvanligt luxuösa asylboendet, förutsatt att alla platser tillsätts, att omsätta 54,7 miljoner kronor per år. Det motsvarar 150.000 kronor per dag för skattebetalarna.

Haparandas tillträdande kommunalråd Peter Waara (S) anser att asylboendet blir "en utmaning". Migrationsverket hade informerat kommunen om att 230 asylsökande skulle komma – alltså mindre än hälften av den verkliga siffran.

– Man kan ju resa frågan hur rimligt det är att Migrationsverket och en privat entreprenör för en dialog utan att kommunen över huvud taget kontaktas. Det är lite märkligt, måste jag tillstå, säger Waara till P4 Norrbotten.

Han beklagar också att anläggningen nu av allt att döma kommer att stängas för allmänheten.

– Spontant kan jag känna att det är väldigt tråkigt att det blir stängt för allmänheten och jag tror att det är många som delar den uppfattningen, säger Peter Waara till P4 Norrbotten.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.