Inbördeskriget i Syrien och Irak
Ett EA-18G Growler lyfter för att genomföra flygräder mot IS.

500 civila dödade i USA:s flygattacker

Publicerad 3 augusti 2015 kl 16.23

Utrikes. Omkring 500 civila dödsoffer har hittills i år krävts i samband med de luftattacker som USA och dess Nato-koalition genomfört i Syrien och Irak i kriget mot Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna kommer från en färsk rapport från den Londonbaserade människorättsorganisationen Airwars som samtidigt riktar skarp kritik mot koalitionens ovilja att erkänna de civila dödsoffren.

Airwars skriver bland annat att man är bekymrade över att de västmakter som genomför flygräder i Syrien och Irak hittills endast erkänt två "troliga" civila dödsoffer och att man tonar ned eller helt tillbakavisar de detaljerade rapporter om hundratals civila dödsoffer som kommit under året.

Bland annat befarar man nu att de många döda civila offren, och att den USA-ledda koalitionen förnekar dem, kommer att kunna utnyttjas av Islamiska staten i propagandasyfte.

Den enskilt värsta händelsen med flest civila dödsoffer uppges ha inträffat i början av juni i år när en sprängmedelsfabrik, som tillhörde IS, bombades i staden Hawijah i Irak. Minst 70 civila rapporteras ha dödats när sprängmedel i fabriken exploderade och ödelade den omkringliggande bebyggelsen.

Airwars delar upp statistiken över antalet civila dödsoffer i dem som anses tillräckligt väl belagda och som även kan knytas till flygräder som genomförts av USA-koalitionen (233-311 stycken), väl belagda civila dödsoffer som inte med säkerhet kan knytas till sådana flygräder (35-55), dåligt underbyggda rapporter om dödsoffer (187-202), uppgifter om civila dödsoffer som man ifrågasätter (73-114) samt påståenden som bevisats vara falska (50).

Förutom USA deltar Nato-länderna Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Australien, Danmark, Kanada och Belgien i flygattackerna mot Islamiska staten.

Bild:

© Irakiska våren

Förödelse i Hawijah efter att bomber träffat en vapenfabrik.

Bild:

© Privat

8-åriga Danya Laith Hazem dödades tillsammans med sin familj i samband med en flygräd i april i år.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.