Tyskland tröttnar

AFD störst bland unga tyskar

Publicerad 25 april 2024 kl 08.58

Utrikes. Invandringskritiska Alternativ för Tyskland är nu största parti bland tyskar under 30 år, rapporterar Remix News.

Dela artikeln

En storskalig ny undersökning visar att dubbelt så många unga skulle rösta på AFD idag som år 2022 och att partiet nu är det största i Tyskland i åldersgruppen 14–30.

"AFD har uppenbarligen lyckats framställa sig som ett protestparti mot regeringspartierna och som en problemlösare", står det i studien.

I undersökningen noteras också att politiskt konservativa, invandringskritiska och "främlingsfientliga" uttalanden har ökat bland ungdomar.

"Vi kan tala om en tydlig förskjutning åt höger inom den unga befolkningen", sammanfattar forskaren Hurrelmann.

Studieförfattarna noterar att unga tyskar är mer vana vid att leva i internationella och multietniska kretsar än äldre generationer.

"Trots detta verkar det finnas en växande oro för att alltför många flyktingar kommer in i landet och för att detta utgör ett hot på grund av bristen på livsrum, social splittring och ekonomiskt ansträngda sociala system.”

Den växande oron över invandring, inflation och stödet till kriget i Ukraina har varit en välsignelse för AFD. På bara ett år har partiet nästan fördubblat sin andel av rösterna bland unga. Med sina 22 procent är partiet nu nummer ett bland dem under 30 år.

I undersökningen går även kristdemokraterna CDU bra bland unga och kommer på andra plats med 20 procents stöd. Den regerande vänsterliberala regeringen har samtidigt sett sitt stöd bland bland unga tyskar sjunka avsevärt.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.