Tyskland tröttnar

Efter valfiaskot: Tysklands regering vill fredsförhandla med Ryssland

Publicerad 10 september 2024 kl 14.58

Utrikes. Efter AFD:s och Sahra Wagenknechts framgångar i valet överger den tyska regeringen nu den blodiga linje som Sverige och majoriteten av EU-länderna har mot Ryssland, som går ut på 100 procent militär konfrontation. Berlin kommer nu istället att medverka till fredsförhandlingar inom kort, meddelar landets förbundskansler Olaf Scholz.

Dela artikeln

– Valresultatet visar att det finns en hel del medborgare som inte delar vår uppfattning om stödet till Ukraina, säger Olaf Scholz till Tysklands statliga tv-kanal ARD.

Kanslern säger nu att han vill ta initiativ till en fredskonferens om Ukraina där även Ryssland deltar, något som det krigs- och invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) tolkar som att regeringen viker sig för deras krav.

Under en intervju med ZDF, en annan statlig tysk media, på söndagen sade Scholz:

– Det kommer definitivt att bli en ny fredskonferens. Och presidenten [Zelenskyj] och jag är överens om att Ryssland måste vara med.

Detta uttalande kommer efter att Ryssland uteslöts från den internationella fredskonferensen om kriget i Ukraina som hölls i Schweiz i juni.

Enligt tidningen Bild har Zelenskyj och Scholz diskuterat frågan i konfidentiella samtal vid ett möte i Ramstein förra veckan.

Efter toppmötet i Schweiz uttryckte Zelenskyj redan då en önskan om att Ryssland skulle delta i nästa konferens.

Scholz erkände också att stödet för Tysklands militära hjälp till Ukraina har minskat i vissa regioner i synnerhet i forna Östtyskland.

I förra veckans regionala val i östra Tyskland fick partier som motsätter sig vapenleveranser till Ukraina nästan hälften av rösterna.

Scholz socialdemokratiska parti (SPD) fick mindre än 10 procent av rösterna i båda valen.

AFD, som gjorde betydande framsteg i valen, välkomnade Scholz uttalande.

Partiets ena språkrör Tino Chrupalla skrev på plattformen X:

"Vi har länge krävt fredsförhandlingar som inkluderar alla krigförande parter – inklusive Ryssland. Bra att förbundskanslern nu rättar sig efter vårt krav."

Det nybildade etablissemangskritiska vänsterpartiet BSW, lett av Sahra Wagenknecht, prisade också Scholz initiativ.

Partiet, som förespråkar en förhandlingslinje gentemot Ryssland, presterade ett starkt valresultat och har ställt detta som ett villkor för att stödja regionala regeringar.

Tidigare har den tyska regeringen hävdat att det är Ryssland som inte varit villigt att delta i samtal, trots att president Vladimir Putin upprepade gånger sagt att han är öppen för förhandlingar.

Putin insisterar dock på att förhandlingarna ska ta utgångspunkt i de ryska kraven från samtalen från 2022, då Ukraina var mycket nära att skriva på ett fredsavtal.


Utpressades – tills hon försökte ta sitt liv. Nu misstänks sju personer från bland annat Afghanistan, Rumänien och Irak för dådet.0 Plus

Stor debatt i statsradion. Kallas för skattefinansierade marxister av schackexpert.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SVT anmäls för att ha sparkat GW för rasutspel

Det luktar censur, enligt Academic Rights Watch. "En repressalie mot GW Persson för att han använt sin yttrandefrihet på ett sätt som inte behagat SVT."0 

Ekonominyheter

Kriminella tar över allt större del av ekonomin

Driver apotek, bygger vägar och styr i vården.. Den kriminella ekonomin uppskattas nu omsätta upp till 150 miljarder kronor.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.