IQ-frågan

Afghan slipper utvisning på grund av låg IQ

Publicerad 28 juli 2020 kl 13.29

Inrikes. En invandrare från Afghanistan får nu stanna i Sverige som "alternativt skyddsbehövande" sedan han presterat dåligt på ett par IQ-test, uppger Samhällsnytt.

Dela artikeln

Det är en man från Afghanistan som först nekats uppehållstillstånd av Migrationsverket som nu ändå får stanna i Sverige.

Detta sedan han tagit två IQ-test innan migrationsdomstolen hanterade hans överklagan.

Mannen har innan sökt asyl med olika argument, att han haft kronisk hepatit B, är "socialt handikappad", att han knappt tror på islam och även felaktigt påstått om att han är ett barn,

Inför sin överklagan har han också hävdat att han lider av ångest, PTSD, sömnstörningar och depression, skriver Samhällsnytt.

Migrationsverket anser att situationen i mannens hemprovins Nangarhar visserligen är allvarlig men att han i och för sig kan återvända till Afghanistan som internflykting.

Men eftersom mannen presterade så dåligt på IQ-testen så anses det nu att han inte är lämplig som internflykting. Han har av en psykolog fått diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Domstolen drar till slut följande slutsats:

"Saddam är, oaktat att han har gått en viss tid i skola i Sverige och skaffat en anställning, outbildad och utan arbetslivserfarenhet i hemlandet. Han lider av en lindrig intellektuell funktionsnedsättning som gör det svårare för honom att på egen hand försörja sig och som gör honom mer utsatt. Mot bakgrund av detta, situationen för återvändande internflyktingar och särskilt med beaktande av att han saknar nätverk på nämnda internflyktsorter, finner migrationsdomstolen att det inte är rimligt ur ett humanitärt perspektiv att hänvisa Saddam till ett internt flyktalternativ på någon av de orter som Migrationsverket har hänvisat till."

Han beviljas därför uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0