Ebolautbrottet i Afrika

Afrika får bottenbetyg i ebolahantering

Publicerad 3 november 2014 kl 19.20

Utrikes. De afrikanska länderna får nu allt tyngre kritik för hur man hanterat den pågående ebolaepidemin i Västafrika.

Gilla artikeln på Facebook

© WHO

Virologen Oyewale Tomori är mycket kritisk till de afrikanska ländernas oförmåga att hantera den pågående ebolakrisen.

En av dem som går till hårt angrepp mot de afrikanska länderna är den nigerianske virologen Oyewale Tomori. Vid ett anförande igår på ett toppmöte i Geneve, där den pågående ebolaepidemin togs upp till debatt, skällde han ut de afrikanska länderna för deras oförmåga att hantera epidemin.

Enligt tidsskriften Science rådde förstummad tystnad i åhörarsalen efter Tomoris anförande där han tog upp exempel efter exempel på hur de afrikanska länderna inte förmår hantera krisen och ständigt stjälper den internationella hjälp som man får.

– Folk säger att afrikanska länder är fattiga. Men det handlar inte om fattigdom, det handlar om missbruk av de resurser vi har. Medan vi pratar om alla de kriser som pågår, reser fortfarande presidenterna i våra hemländer under de bästa av förutsättningar. Vissa reser till New York i sina privata jetplan, även om det inhemska flygbolaget kollapsat för flera år sedan, säger han i en intervju för tidningen innan han fortsätter:

– Det är en fråga om prioriteringar. Jag tror inte att det finns ett enda afrikanskt land som inte har råd att köpa handskar till sina vårdanställda. Personlig skyddsutrustning kan vara väldigt dyrt, det kan behövas hjälp med det, men låt oss hjälpa till.

Han tog även upp flera exempel på korruption, maktmissbruk och urdålig samordning av de resurser som man har på plats i Afrika.

– För att ge ett exempel, det finns 600 nigerianska vårdanställda som anmält att de vill åka till Liberia för att hjälpa till. Men processen för att de ska kunna komma iväg har pågått i månader.

Tomori är långtifrån ensam om sin kritik. Från flera andra håll runtom på den afrikanska kontinenten har många uttryckt sin frustration över att det inte händer mer och att de afrikanska regeringarna inte är mer handlingskraftiga.

– Med eftertankens visdom så var våra insatser på alla nivåer – kontinentala, globala och nationella – väldigt långsamma och ofta i form av reflexmässiga reaktioner som inte alltid hjälper, sade den afrikanska unionens ordförande Nkosazana Dlamini-Zuma under förra veckan skriver AP.

Andra aktörer har efterlyst mer engagemang från afrikanerna själva och menar att alldeles för lite kritik riktats mot Afrika, istället har västvärlden fått skulden för bristfälliga hjälpinsatser.

– Ebola är först och främst vårat problem, sade Donald Kaberuka, som är chef för Afrikanska utvecklingsbanken, vid ett möte i Bryssel förra månaden.

– Innan vi förlitar oss på internationell hjälp så måste vi uppmana afrikanerna att själva agera, slog han fast.


Nyheter från förstasidan

Skola full med somalier "bäst i hela Stockholm"

Bisarra hyllningsreportaget i Expressen. Mirakelskolan har haft vissa "problem med glädjebetyg".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Hysterisk poliskvinna som sköt ihjäl man av misstag åtalas

Råkade dra fel vapen.. Skjutningen har utlöst omfattande raskravaller i Minneapolis.0 

Fortsatta raskravaller i Minneapolis

Plundringståg och kaos för andra natten i rad.. Poliskvinna råkade skjuta ihjäl svart man – drog fel vapen.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0