Asylkaoset
Arkivbild.

Afrikaner ska få söka asyl i Europa – direkt från Afrika

Publicerad 29 augusti 2017 kl 14.37

Utrikes. Det ska bli lättare, inte svårare, för afrikaner att söka asyl i Europa. Det har flera europeiska länder bestämt sig för. Afrikanerna ska kunna söka asyl direkt på den afrikanska kontinenten, skriver SVT. Tanken är att invandrarna ska slippa farliga resor över Medelhavet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien som har enats om en ny asylpolicy för invandrare som kommer från Afrika.

Invandrarna ska nu kunna söka asyl i Europa direkt på den afrikanska kontinenten.

Beslutet kommer efter att länderna samlats i Paris för att diskutera integration, migration och försvar inom EU, skriver SVT. På mötet deltog även EU:s utrikeschef Federica Mogherini samt representanter från flera afrikanska länder.

De afrikanska ledarna har bett EU om stöd sedan deras länder används som transitområden för invandrare som försöker ta sig till Europa. Man vill bland annat ha hjälp med att stoppa människosmugglare.

Med det nya systemet, där afrikanerna alltså ska kunna söka asyl i Europa direkt från sina hemländer eller något annat afrikanskt land, kommer de kunna resa till Europa på en laglig och säker väg. De slipper därmed riskera farliga resor över Medelhavet.

Under mötet påpekade dock Tchads och Nigers presidenter att afrikanerna inte flyr från krig, utan för att de är "fattiga".

I juni bekräftade även SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström att de afrikanska invandrarna nästan uteslutande är ekonomiska migranter som "ser Europa som en enda stor bankomat".

– Det stora problemet är att de här unga männen är felinformerade. De ser på Europa som en enda stor bankomat. De har vuxit upp med att släktingar går och hämtar ut pengar som de sedan skickar hem till sina byar i Afrika. De måste ju få korrekt information om att det är farligt och olagligt att ta sig in i Europa på det här sättet. 90 procent är just migranter på jakt efter ett bättre liv, sade hon.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0