Omstridda SAS-filmen

Aftonbladet anklagas för fake news om SAS-filmen

Publicerad 14 februari 2020 kl 11.18

Inrikes. Aftonbladet sysslade med ren propaganda och manipulation när tidningen försökte utmåla kritiken mot SAS-filmen som en rysk påverkanskampanj och trolling. Det hävdar frilansjournalisten Mattias Albinsson på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Efter SAS-reklamfilmen som förnekar att det finns någon skandinavisk kultur försökte media skylla den hårda kritiken mot filmen på Ryssland och nazister.

Aftonbladet publicerade grafer från Twitterverktyget Hoaxy och försökte utmåla folkstormen mot filmen som en rysk desinformationskampanj.

Rysslands president Putin var boven.

"'Skandinavien fördes hit bit för bit' konstateras det i SAS-reklamen. Bara en idiot skulle invända mot det. Men de nyttiga idioterna är många och de göder antisvenska intressen i Ryssland", sades det bland annat i Aftonbladet samtidigt som det påstods att "trollkriget är här".

"Riktiga Sverigevänner springer inte Putins ärenden", lyder en rubrik.

Men enligt frilansjournalisten Mattias Albinsson, som tidigare skrivit i bland annat Fria Tider, är Aftonbladets rapportering fake news,

"'Trollkriget är här' påstår tidningen med hjälp av en graf från Twitterverktyget Hoaxy. Men grafen visar, tvärtom, att inläggen INTE kommer från botar", skriver han på Twitter.

På Aftonbladets bilder från Hoaxy syns inte vad de olika prickarna betyder. 

Albinsson visar att de fåtal röda prickarna är botar, medan den överväldigande majoriteten av blå prickar är riktiga användare.

"Aftonbladet-läsarna får aldrig veta vad graferna betyder. Istället har informationen som visar att blå punkt betyder 'Human Like' och röd punkt betyder 'Bot Like' klippts bort, och läsaren lämnas med den falska föreställningen att grafen styrker tidningens propagandistiska tes... Som alla kan se har Aftonbladet medvetet utelämnat den förklarande skalan till höger från sin grafik. Tråkigt att Aftonbladet ägnar sig åt desinformation", fortsätter Albinsson.

Aftonbladet pekar även finger mot den "ryska propagandajätten Sputnik", som även kallas för "Putinmedia". Men den ryska nättidningen skrev först om händelsen efter att SAS tagit bort filmen, enligt Albinsson. Det blir därför absurt att anklaga Ryssland för påtryckningskampanjer mot Sverige för artiklar som publiceras i efterhand. "Det håller inte rent kronologiskt", säger han och påpekar att Aftonbladet även här sysslar med medveten desinformation.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Handelsbanken: Räkna med 20 procent boprisfall

Banken varnar för måttlig nedgång.. Vid en utdragen pandemi beräknas fallet till 20 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus