Omstridda SAS-filmen

Aftonbladet anklagas för fake news om SAS-filmen

Publicerad 14 februari 2020 kl 11.18

Inrikes. Aftonbladet sysslade med ren propaganda och manipulation när tidningen försökte utmåla kritiken mot SAS-filmen som en rysk påverkanskampanj och trolling. Det hävdar frilansjournalisten Mattias Albinsson på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Efter SAS-reklamfilmen som förnekar att det finns någon skandinavisk kultur försökte media skylla den hårda kritiken mot filmen på Ryssland och nazister.

Aftonbladet publicerade grafer från Twitterverktyget Hoaxy och försökte utmåla folkstormen mot filmen som en rysk desinformationskampanj.

Rysslands president Putin var boven.

"'Skandinavien fördes hit bit för bit' konstateras det i SAS-reklamen. Bara en idiot skulle invända mot det. Men de nyttiga idioterna är många och de göder antisvenska intressen i Ryssland", sades det bland annat i Aftonbladet samtidigt som det påstods att "trollkriget är här".

"Riktiga Sverigevänner springer inte Putins ärenden", lyder en rubrik.

Men enligt frilansjournalisten Mattias Albinsson, som tidigare skrivit i bland annat Fria Tider, är Aftonbladets rapportering fake news,

"'Trollkriget är här' påstår tidningen med hjälp av en graf från Twitterverktyget Hoaxy. Men grafen visar, tvärtom, att inläggen INTE kommer från botar", skriver han på Twitter.

På Aftonbladets bilder från Hoaxy syns inte vad de olika prickarna betyder. 

Albinsson visar att de fåtal röda prickarna är botar, medan den överväldigande majoriteten av blå prickar är riktiga användare.

"Aftonbladet-läsarna får aldrig veta vad graferna betyder. Istället har informationen som visar att blå punkt betyder 'Human Like' och röd punkt betyder 'Bot Like' klippts bort, och läsaren lämnas med den falska föreställningen att grafen styrker tidningens propagandistiska tes... Som alla kan se har Aftonbladet medvetet utelämnat den förklarande skalan till höger från sin grafik. Tråkigt att Aftonbladet ägnar sig åt desinformation", fortsätter Albinsson.

Aftonbladet pekar även finger mot den "ryska propagandajätten Sputnik", som även kallas för "Putinmedia". Men den ryska nättidningen skrev först om händelsen efter att SAS tagit bort filmen, enligt Albinsson. Det blir därför absurt att anklaga Ryssland för påtryckningskampanjer mot Sverige för artiklar som publiceras i efterhand. "Det håller inte rent kronologiskt", säger han och påpekar att Aftonbladet även här sysslar med medveten desinformation.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte hade skottsäker väst i SVT: "Den hotbilden jag lever med"

Journalisten fick skulden för gängens våld "Jag lägger skulden på båda", sade en invandrare i det skattefinansierade programmet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Socialstyrelsen mörkar coronaberedskap

Hemligstämplas av Socialstyrelsen.. Om allmänheten får reda på hur sårbart Sverige är riskerar det att "försvåra" situationen, enligt myndigheten.0 

Ingen namnsdag för Ahmed och Mohammed

Sju nya namn läggs till i namnlängden.. Men mångkulturen fortsätter lysa med sin frånvaro.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0