Omstridda SAS-filmen

Aftonbladet anklagas för fake news om SAS-filmen

Publicerad 14 februari 2020 kl 11.18

Inrikes. Aftonbladet sysslade med ren propaganda och manipulation när tidningen försökte utmåla kritiken mot SAS-filmen som en rysk påverkanskampanj och trolling. Det hävdar frilansjournalisten Mattias Albinsson på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Efter SAS-reklamfilmen som förnekar att det finns någon skandinavisk kultur försökte media skylla den hårda kritiken mot filmen på Ryssland och nazister.

Aftonbladet publicerade grafer från Twitterverktyget Hoaxy och försökte utmåla folkstormen mot filmen som en rysk desinformationskampanj.

Rysslands president Putin var boven.

"'Skandinavien fördes hit bit för bit' konstateras det i SAS-reklamen. Bara en idiot skulle invända mot det. Men de nyttiga idioterna är många och de göder antisvenska intressen i Ryssland", sades det bland annat i Aftonbladet samtidigt som det påstods att "trollkriget är här".

"Riktiga Sverigevänner springer inte Putins ärenden", lyder en rubrik.

Men enligt frilansjournalisten Mattias Albinsson, som tidigare skrivit i bland annat Fria Tider, är Aftonbladets rapportering fake news,

"'Trollkriget är här' påstår tidningen med hjälp av en graf från Twitterverktyget Hoaxy. Men grafen visar, tvärtom, att inläggen INTE kommer från botar", skriver han på Twitter.

På Aftonbladets bilder från Hoaxy syns inte vad de olika prickarna betyder. 

Albinsson visar att de fåtal röda prickarna är botar, medan den överväldigande majoriteten av blå prickar är riktiga användare.

"Aftonbladet-läsarna får aldrig veta vad graferna betyder. Istället har informationen som visar att blå punkt betyder 'Human Like' och röd punkt betyder 'Bot Like' klippts bort, och läsaren lämnas med den falska föreställningen att grafen styrker tidningens propagandistiska tes... Som alla kan se har Aftonbladet medvetet utelämnat den förklarande skalan till höger från sin grafik. Tråkigt att Aftonbladet ägnar sig åt desinformation", fortsätter Albinsson.

Aftonbladet pekar även finger mot den "ryska propagandajätten Sputnik", som även kallas för "Putinmedia". Men den ryska nättidningen skrev först om händelsen efter att SAS tagit bort filmen, enligt Albinsson. Det blir därför absurt att anklaga Ryssland för påtryckningskampanjer mot Sverige för artiklar som publiceras i efterhand. "Det håller inte rent kronologiskt", säger han och påpekar att Aftonbladet även här sysslar med medveten desinformation.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0