Omstridda SAS-filmen

Inringare till SR: "SAS ska till rättegångarna i Finspång"

Publicerad 16 februari 2020 kl 01.09

Inrikes. "SAS väntas vid Finspångsrättegångarna", förklarade en inringare i P4 Göteborg efter uppståndelsen kring flygbolagets antiskandinaviska reklamfilm.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare i veckan som Stefan Livh, programledare i P4 Förmiddag, bad lyssnarna att ringa in och beskriva vad som egentligen är skandinaviskt.

Detta efter att flygbolaget SAS släppt sin reklamfilm med budskapet att exakt allt skandinaviskt egentligen är "kopierat" från andra länder.

En av lyssnarna som hörsammade uppmaningen ringde in till programmet och sade följande:

– Skandinaviskt är Oden, Tor, Balder. Blonda, blåögda, altruistiska människor, innovativa, upptäcktsresande. Trollskogar, fjäll, polarnatt, allmogekonst, vikingar. Lucia, som är en urnordisk tradition, ingen kristen tradition. Samma med julen, julen är kulturellt approprierad av andra länder. Den är urnordisk, sade mannen och avslutade med följande budskap:

– SAS väntas vid Finspångsrättegångarna.

Finspångsrättegångarna är en så kallad nätmem populär på högerkanten som går ut på att landsförrädare ska ställas inför rätta i en fiktiv rättegång i Finspång i framtiden.

Programledarna ägnade sedan en del av programmet för att försöka motbevisa det som inringaren sade.

Även i programmet dagen efter tog Stefan Livh och hans kollegor upp inringarens budskap.

– Hur var det nu med den här domedagsrättegången som vi blev hotade med? sade Livh.

Han fortsatte:

– Vi hade telefonväkteri på det här temat "vad är skandinaviskt" och kom fram till att det var ganska svårt att sätta fingret på det. Men då fick vi en sån här riktig harang med "det är vikingar och det är vi blonda och framgångsrika, och vi kommer att se alla landsförrädare i tribunalen i Finspång".

– Jag börjar bli orolig här om jag själv är en landsförrädare, förklarade Stefan Livh vidare.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Slog till mot offer i Västsverige. Romska bröderna förekommer under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0