Omstridda SAS-filmen

Inringare till SR: "SAS ska till rättegångarna i Finspång"

Publicerad 16 februari 2020 kl 01.09

Inrikes. "SAS väntas vid Finspångsrättegångarna", förklarade en inringare i P4 Göteborg efter uppståndelsen kring flygbolagets antiskandinaviska reklamfilm.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare i veckan som Stefan Livh, programledare i P4 Förmiddag, bad lyssnarna att ringa in och beskriva vad som egentligen är skandinaviskt.

Detta efter att flygbolaget SAS släppt sin reklamfilm med budskapet att exakt allt skandinaviskt egentligen är "kopierat" från andra länder.

En av lyssnarna som hörsammade uppmaningen ringde in till programmet och sade följande:

– Skandinaviskt är Oden, Tor, Balder. Blonda, blåögda, altruistiska människor, innovativa, upptäcktsresande. Trollskogar, fjäll, polarnatt, allmogekonst, vikingar. Lucia, som är en urnordisk tradition, ingen kristen tradition. Samma med julen, julen är kulturellt approprierad av andra länder. Den är urnordisk, sade mannen och avslutade med följande budskap:

– SAS väntas vid Finspångsrättegångarna.

Finspångsrättegångarna är en så kallad nätmem populär på högerkanten som går ut på att landsförrädare ska ställas inför rätta i en fiktiv rättegång i Finspång i framtiden.

Programledarna ägnade sedan en del av programmet för att försöka motbevisa det som inringaren sade.

Även i programmet dagen efter tog Stefan Livh och hans kollegor upp inringarens budskap.

– Hur var det nu med den här domedagsrättegången som vi blev hotade med? sade Livh.

Han fortsatte:

– Vi hade telefonväkteri på det här temat "vad är skandinaviskt" och kom fram till att det var ganska svårt att sätta fingret på det. Men då fick vi en sån här riktig harang med "det är vikingar och det är vi blonda och framgångsrika, och vi kommer att se alla landsförrädare i tribunalen i Finspång".

– Jag börjar bli orolig här om jag själv är en landsförrädare, förklarade Stefan Livh vidare.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0