Maktkartellen
Obs! Bilden är ett montage.

Aftonbladet vill stoppa Åkesson med ny DÖ

Publicerad 28 oktober 2016 kl 16.42
Av Mattias Albinsson

Politik. Med en ny så kallad december­överenskommelse (DÖ) ska Jimmie Åkesson och Sverige­demokraterna stoppas. Det vill Aftonbladet i en ledarkrönika under fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den social­demokratiska tabloidens ledarskribent Anders Lindberg som efterlyser en ny maktkartell mellan den rödgröna regeringen och den borgerliga opposition som i praktiken agerat stödpartier åt den sedan valet 2014.

Framför allt är han bekymrad över att M-ledaren Anna Kinberg Batra inte markerar mot SD och därmed öppnar för att eventuellt regera med stöd från partiet efter valet 2018.

"Genom att inte tydligt slå fast att de aldrig kommer att bilda regering med aktivt stöd av SD håller Anna Kinberg Batra på att göra Jimmie Åkesson till valets huvudperson", varnar Aftonbladet­profilen.

Lindberg tar även upp kontroversiella utspel som gjorts av SD-företrädare. Bland annat ett där Kent Ekeroth talat om att "svensk media måste bytas ut", något som av vissa tolkats som ett hot mot tryckfriheten.

Nu vill alltså Aftonbladet se en ny december­överenskommelse så att "dörren till maktens korridorer" stängs för Jimmie Åkesson.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.