Maktkartellen
S + M = sant? De båda partierna överväger fördjupat samarbete för att stoppa SD.

S och M överväger fördjupat samarbete för att stoppa SD

Publicerad 21 augusti 2015 kl 12.10

Politik. Socialdemokraterna och Moderaterna överväger att fördjupa sitt rödgrönblåa regeringssamarbete inom ramen för den maktkartell som man slöt tillsammans med fyra andra riksdagspartier i vintras. Syftet är att förhindra att Sverigedemokraterna får politiskt inflytande.

Dela artikeln

Bakgrunden är att två opinions­mätningar igår visade att SD nu antingen är Sveriges största parti eller åtminstone jämnstora med Socialdemokraterna. Företrädare för de båda partierna diskuterade ett fördjupat samarbete i ett inslag i Sveriges Televisions "Aktuellt" igår kväll.

Initiativet till det fördjupade regeringssamarbetet kommer från LO:s vice ordförande Tobias Baudin, som menar att enda sättet att stoppa SD:s framgångar är att tysta invandringsdebatten genom att M och S enas om en gemensam invandringspolitik.

– Det som händer nu, att Sverigedemokraterna ökar, det är till stor del på grund av att vi debatterar migration och tiggeri. Det gynnar inte Socialdemokraterna, det gynnar inte Moderaterna, säger han och fortsätter:

– Därför borde man ta det här ansvaret, och det skulle också vara väldigt bra, då får vi fokus på det som är viktigt: få ned arbetslösheten, stärk skolan, förbättra välfärden, minska klyftorna i vårt land.

Moderaterna är inte emot idén att fördjupa samarbetet med den rödgröna regeringen, i synnerhet när det gäller att bibehålla den höga invandringen från tredje världen till Sverige:

– Man kan inte säga nej till att diskutera svåra samhällsfrågor. Jag skulle säga att integration och migration tillhör Sveriges i särklass största problem just nu och det diskuterar vi gärna, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesman Ulf Kristersson.

Även Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, är positiv till ett fördjupat samarbete.

– Det vore välkommet. Vi har haft andra områden där vi har nått bra överenskommelser, bland annat kring pensionerna och Decemberöverenskommelsen, så vi pratar gärna migration med Moderaterna, säger han.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0