Eliassons julsemester
Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson. Pressbild: Försäkringskassan

Åkesson: Dan Eliasson måste avskedas

Publicerad 1 mars 2014 kl 15.32

Inrikes.Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har brutit mot grundlagen och måste avskedas. Det kräver SD-ledaren Jimmie Åkesson, enligt Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sent på onsdagskvällen som Dan Eliasson, som tidigare var generaldirektör för Migrationsverket, twittrade att han "kräktes" av att se Jimmie Åkesson delta i SVT-programmet Debatt. Han konstaterade också att det fanns "för många rasister i Sverige".

Nu kräver Åkesson att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) omedelbart ska avskeda Eliasson – annars kommer partiet att svara med JO- och KU-anmälan.

– Det är inte bara olämpligt att uttrycka sig på det viset mot en riksdagsledamot och partiledare, han gör det dessutom inte som privatperson utan som myndighetschef. Och då är det ett brott mot regeringsformen att ta politisk ställning på det vis som han gjort. Han ska vara saklig och opartisk och inte ventilera en massa egna politiska åsikter, säger Åkesson till SvD.

Erik Magni, sekreterare hos Ulf Kristersson (M), säger dock till tidningen att Dan Eliasson inte brutit mot lagen och att departementet har "fortsatt förtroende" för honom.

Eliasson säger själv att han inte ångrar utspelet.

– Jag ångrar ingenting. Varje dag står jag för alla människors lika värde. Respekt för grundläggande mänskliga rättigheter, säger han till TV4.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0