Kalla fakta och trollfabriken

Åkesson håller tal till nationen: "Gigantisk påverkanskampanj"

Publicerad 14 maj 2024 kl 13.22

Inrikes. Jimmie Åkesson anklagar i ett "tal till nationen" nu TV4 och övrig media för att ägna sig åt en "gigantisk påverkansoperation" genom sin rapportering om SD:s påstådda trollfabrik.
– Det är ren desinformation som de ägnar sig åt, säger han.

Dela artikeln

"Kalla faktas" infiltration av Sverigedemokraterna har lett till anklagelser om en "trollfabrik" och även skapat dålig stämning bland Tidöpartierna.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade på en pressträff idag att SD "förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning". Han sade också att partiet "fullt ut" måste svara på de "frågor som ställs" med anledning av avslöjandet.

Sverigedemokraterna kontrar nu med ett tal av Jimmie Åkesson.

"Mot bakgrund av Kalla faktas infiltration av Sverigedemokraterna och de program som detta resulterat i, kommenterar Jimmie Åkesson innehållet i ett tal om denna mediala påverkansoperation", skriver SD på Youtube.

I talet kallar partiledaren TV4:s avslöjande för "en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget".

– Syftet är att både mobilisera vänsterliberala väljare och att demoralisera SD-väljare, säger Jimmie Åkesson.

– I sedvanlig ordning ser vi hämningslös kampanjjournalistik också på nyhetsplats och i så kallade granskande tv-program. Istället för rent spel med politiska argument och debatt så hemfaller man åt hemmasnickrade svartmålningskampanjer inte sällan helt utan saklig grund.

TV4 har enligt Åkesson "genom utstuderad manipulation, smygfilmande och extrem dramatisering" försökt påvisa att sverigedemokrater "sprider desinformation och en falsk bild av verkligheten".

– Det enda man har lyckats visa är dock hur man gör precis det som man anklagar oss för. Det är ren desinformation som de ägnar sig åt.

SD-ledaren tar som exempel inramningen i Kalla faktas reportage.

– Varför intervjuas en skådespelare, utklädd till så kallad "anonym källa", iklädd rånarluva i ett skumt parkeringshus? Varför fotograferas fullt offentliga personer i smyg när de kommer ut genom porten till sin arbetsplats, som om de vore föremål för polisens spaning? Ritningen över SD:s lokaler á la Jönssonligan. Det direkt tramsiga pratet om den smygfilmande reporterns nödtelefon. Den dramatiska musiken. Detta är faktiskt bland det mest bisarra jag någonsin har upplevt, och då har jag ändå varit med om en hel del under de år jag varit politiskt aktiv, säger Jimmie Åkesson.

TV4:s "desinformation" förstärks ytterligare av att "deras kompisar inom övrig media och politik spinner och förstärker deras narrativ".

– Det är inget konstigt med att ett politiskt parti vill ha spridning för sina åsikter på internet. Och vi råkar vara förbannat bra på det, i särklass bäst i Sverige. Och jag förstår att det irriterar både de gamla maktpartierna och de traditionella redaktionerna som tidigare haft ensamrätt på att förmedla verkligheten genom sitt vänsterliberala filter, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren riktar sig sedan direkt till "detta klägg" bestående av politiker, journalister och aktivister:

– Vet ni en sak? Vi skäms inte. Det är inte vi som har förstört Sverige. Det är inte vi som har förvandlat ett av världens tryggaste och rikaste länder till det kaos som våra barn nu tvingas växa upp i. Det är ni som är skyldiga till det. Och hur mycket ni än försöker dölja det genom avledande förljugen aktivist så kommer vi inte att glömma vad ni har gjort med vårt land. Och vi kommer inte att sluta berätta om den enorma skada som ni har orsakat.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.