Åkesson kritiserar koranbrännare: "Genuint onödigt"

Publicerad 16 september 2020 kl 18.08

Inrikes. SD-ledaren Jimmie Åkesson uttalar sig nu om de koranbränningar som danska islamkritiker anordnat i Sverige de senaste veckorna.

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Expressen säger Åkesson att det är "genuint onödigt" att bränna koranen på det sättet som danskarna har gjort.

Han uppger att det är en form av politisk manifestation som han har "svårt att hysa sympati för".

– Men med det sagt har vi rätt att både demonstrera och göra såna saker i Sverige och den rätten är viktig att bevara. Det är orimligt att det leder till upplopp och polarisering på det sätt som vi har sett i till exempel Malmö, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Vid tidpunkten för intervjun befinner sig SD-ledaren i Köpenhamn för att inleda ett samarbete med partiet Venstre, som är motsvarigheten till Moderaterna i Sverige. Han har bland annat träffat Inger Stöjberg, Venstres vice partiledare som tidigare var migrationsminister. Expressen beskriver Stöjberg som Åkessons "idol".

Danmark har idag flera partier som har invandringskritiken som kärnfråga. Det är ett av dessa, Stram kurs med partiledaren Rasmus Paludan, som har anordnat koranbränningarna i Malmö och Stockholm. Det islamkritiska partiet hamnade precis under spärren i folketingsvalet 2019. Bättre gick det för högerpartiet Nya borgerliga, som blev invalda i parlamentet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0