Riksdagsvalet 2022

Åkesson vill bli justitieminister: "Det är dags nu"

Publicerad 12 september 2020 kl 10.36

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill bli justitieminister i ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han i en intervju med DN.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i DN som SD-ledaren Jimmie Åkesson berättar att hans parti kommer försöka få så mycket inflytande som möjligt vid en regeringsbildning efter nästa val.

Alltså om högerpartierna vinner.

Åkesson strävar efter ministerposter, särskilt på justitiedepartementet. Personligen vill han ta över Morgan Johansson (S) roll och bli Sveriges justitieminister.

Enligt SD-ledaren är det "dags nu". Sverigedemokraterna har funnits i riksdagen i tio år och har enligt partiledaren visat att man kan ta ansvar.

– Som det ser ut i dag så hanterar man där både rättspolitiken och migrationspolitiken. Vi är det parti som, så vitt jag vet, har högst förtroende bland väljarna i migrationsfrågorna. Vi har också högt förtroende i rättspolitiken. Så det känns som ett naturligt område för oss att hantera i en sådan regeringskonstellation, säger han till DN.

Samtidigt är Jimmie Åkesson inte kompromisslös. Eventuellt kan ett inflytande över budgeten räcka för hans parti ska stödja en viss statsminister.

Men någon regeringsbildning ihop med Centerpartiet kommer det inte bli. Däremot kan Liberalerna bli aktuella, enligt Åkesson, om den nya partiledaren Nyamko Sabuni går att samtala med.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0