Mordet på Tommie Lindh
19-årige Tommie Lindh mördades i Härnösand förra helgen av en 22-årig sudanesisk man.

Åklagaren: Tommie Lindh försökte INTE stoppa våldtäkt när han mördades – "Så har det inte gått till"

Publicerad 19 maj 2020 kl 11.01

Inrikes. 19-årige Tommie Lindh blev inte mördad när han försökte stoppa en våldtäkt. Det uppger kammaråklagare Stina Sjöqvist för Fria Tider.
– Så har det inte gått till enligt de uppgifter som vi har fått till oss, säger hon.

Dela artikeln

Det var förra söndagen, natten till 10 maj, som 19-årige Tommie Lindh knivskars till döds under en efterfest i sin bostad i Härnösand. En 22-årig sudanesisk man har häktats misstänkt för mordet och är även häktad för grov våldtäkt mot en ung kvinna under samma fest.

Sedan dess har en historia spridits i sociala medier som går ut på att Tommie Lindh mördades när han försökte stoppa en våldtäkt.

Men mordet på Tommie hade ingenting med våldtäkten på kvinnan att göra. Det säger kammaråklagare Stina Sjöqvist på Åklagarkammaren i Sundsvall, som ansvarar för målet, till Fria Tider.

– Det förekommer en uppgift från helgen att den person som sedan avlider ska ha försökt avbryta ett sexualbrott och i det blir mördad. Så är inte de uppgifter som vi har. Så har det inte gått till enligt de uppgifter som vi har fått till oss, förklarar hon.

– Det är inte en så kallat svensk kvinna som blir våldtagen av en mörkhyad man där en svensk man tvingas avbryta och blir knivhuggen till döds.

– De här händelserna är skilda från varandra och äger rum under några timmar.

Sjöqvist bekräftar emellertid att en kvinna våldtogs under festen.

– Ja, det har jag kommenterat sedan tidigare, säger hon.

Flera tänkbara motiv
Polis och åklagare arbetar utifrån flera olika tänkbara motiv för mordet på Tommie Lindh, men inget av dem har med våldtäkten att göra, enligt åklagaren.

– Vi är mycket väl medvetna om vilka motivbilder det eventuellt kan finnas, om vi säger så, och vi tittar över dem och det finns flera motivbilder vi tittar på. Mer än så tänker jag inte säga, säger Sjöqvist.

Men den här våldtäkten ingår inte i motivbilden?

– Nej, våldtäkten är inget motiv till att den misstänkte gärningsmannen ska ha gett sig på Tommie. Nej, det är inte ett utav dem. Det finns en del annat vi tittar på.

Förutom mord och grov våldtäkt är den 22-årige sudanesiske mannen även misstänkt för grov misshandel alternativt misshandel samt ett grovt olaga hot. Den sudanesiske mannen misshandlade ytterligare en man på festen.

– Det inleds med ett grovt olaga hot. I övrigt vill jag inte kommentera i vilken ordning som de här sakerna inträffar, säger Stina Sjöqvist.

Hon berättar också att Tommie Lindh och den 22-årige gärningsmannen inte kände varandra innan mordet.

– Det har varit en efterfest. Så det är kompisar och kompisars kompisar som har varit på den här efterfesten. Man kanske har känt till varandra, Härnösand är inte jättestort, men de är inte nära bekanta, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.