Alternativa högern
Grodan "Pepe" är populär bland trollen knutna till alternativa högern i USA.

"Alt-right": Högertrollen som skrämmer slag på USA:s etablissemang

Publicerad 23 augusti 2016 kl 16.17

Utrikes. Den alternativa högern i USA, kallad Alt-right, sätter skräck i etablissemanget, rapporterar flera medier. Men uppgifterna tolkas som att Republikanernas neokonservativa etablissemang – vars huvudfrågor har varit utländska krig och amerikanskt stöd till staten Israel – snart kan förlora kontrollen över partiet.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med att Steve Bannon från den konservativa alternativa nyhetssajten Breitbart fått rollen som operativ kampanjchef för presidentkandidaten Donald Trump flödar rykten om att Republikanerna i USA har infiltrerats av den så kallade alternativa högern.

"Alt-right", som rörelsen kallas i USA, samlar alltifrån renodlade rasister och nättroll som endast är ute efter att provocera till den öppet homosexuelle medieprofilen och Breitbart-redaktören Milo Yiannopoulos, som har tagit plats som en frontfigur för den alternativa högern.

I en krönika i våras beskrev Yiannopoulos företrädare för rörelsen som "unga, kreativa och ivriga att ägna sig åt sekulärt kätteri". Hans hyllning tas nu till intäkt för att det republikanska partiet under Donald Trumps ledning har sällat sig till rasisternas läger.

En av den alternativa högerns hackkycklingar är så kallade "cuckservatives", eller kort och gott "cucks". Det är vita, påstått "konservativa" som är motståndare till abort medan de gärna hyllar fenomen som folkutbytet i västvärlden och ofta har adopterat ett eller fler barn från Afrika. De förespråkar USA-finansierade krig i Mellanöstern och ger oreserverat stöd till staten Israel.

Den tidigare Breitbart-medarbetaren Ben Shapiro borde kanske vara urtypen av en sådan person. I en artikel i Washington Post driver han tesen att att det republikanska partiet, på grund av utnämningen av Breitbarts chef Stephen Bannon, i princip är på väg att tas över av rasister.

Det bör dock sägas att de flesta inom den alternativa högern nog inte skulle hålla med om att Shapiro är en typisk "cuck". Shapiro är nämligen jude och "cuckservative" har i alla fall delvis reserverats som ett skällsord för icke-judiska republikanska män som är för fega för att gå emot den linje som partiets talrika judiska företrädare och bidragsgivare anses diktera i frågor som massinvandring, feminism och stöd till Israel.

Inom den alternativa högern antyder man inte sällan att det republikanska partiet, som borde spegla den konservativa amerikanska folkopinionen i dessa frågor men som inte gör det, på något sätt skulle ha kapats av välorganiserade judiska medlemmar och bidragsgivare. Enligt denna tankefigur är judarna i fråga varken konsekvent höger eller konsekvent vänster, konsekvent antirasistiska eller konsekvent främlingsfientliga – de intar istället den position som de för tillfället anser bäst gynnar judar, med förödande inverkan på amerikansk utrikes- och invandringspolitik som följd.

En antisemitisk analys, skulle många säga. Men är den felaktig?

Enligt Shapiro, som förespråkar etnisk rensning i Israel, måste det republikanska parti­etablissemanget nu genast ingripa för att inte organisationen ska tas över av "rasister" och "vita nationalister" på de neokonservativa krigsförespråkarnas bekostnad. Samtidigt har han svårt att dölja sin förvåning över att partiet hittills har varit ovilliga att köra över de egna medlemmarna i frågan.

"Det kommer också som en överraskning – eller åtminstone borde det göra det – att den republikanska nationella kommittén verkar godta Bannon-Breitbart-Trumps övertagande av partiet", skriver han.

En liknande varning kommer från vänsterliberala Daily Beast. Där skriver Gideon Resnick att Bannon under sin tid på Breitbart stödde "vita nationalister" och "konspirationsteoretiker" som vände sig emot massinvandringen från tredje världen till västvärlden.

Den alternativa högern i USA använder sig gärna av så kallade memer för att föra fram sitt budskap. En sådan mem är grodan Pepe, som uppmärksammats av Daily Beast. Enligt Olivia Nuzzi på den vänsterliberala nättidningen har grodan blivit en "nazistisk Trump-anhängare och symbol för den alternativa högern".

Artikeln publicerades först med vissa saknade stycken. Detta har nu uppdaterats.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.