Tidigare finansminister Anders Borg, t.v.

Anders Borg tar avstånd från sin och Reinfeldts generösa invandringspolitik

Publicerad 4 januari 2018 kl 20.10

Inrikes. Tidigare finansminister Anders Borg (M) tror att den omfattande invandringen till Sverige kommer få långsiktigt negativa ekonomiska konsekvenser för landet. Därför måste dagens och kommande regeringar fokusera på en fortsatt "uppstramning av invandringen", skriver han på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i sociala medier som Anders Borg återigen uttalar sig om Sveriges invandringspolitik.

Den här gången kommenterar han en debattartikel i Di, där professor Mats Hammarstedt påvisar att de senaste årens asylinvandring till Sverige kommer få betydande och långsiktiga kostnader för samhället.

"Den långa tid det tar för framför allt flyktingar från länder utanför Europa att komma in på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandring under lång tid påverkar Sveriges offentliga finanser negativt", skriver Hammarstedt, professor i nationalekonomi, i Di.

Borg håller med, och menar att det största problemet är den dåliga integrationen. Dagens system för mottagande samt bristen på flexibilitet på arbetsmarknaden gör integrationen "mycket långsam".

Dessutom är nyanlända numera ännu mer lågutbildade, påpekar han.

"Att huvuddelen av invandrare nu kommer från länder i Mellanöstern och Nordafrika med en påtagligt lägre utbildningsnivå gör dessutom att inträdet på arbetsmarknaden kommer att ta längre än tidigare", skriver Anders Borg i inlägget på Facebook.

"Sveriges integrationsförmåga torde göra att det är nödvändigt att hålla fast vid den uppstramning av invandringen regeringen genomfört under de kommande åren", fortsätter han.

Enligt Borg kan den svenska "integrationsförmågan" förbättras genom reformer, framför allt genom en som han kallar det "tydligare arbetslinje från start och en mer flexibel arbetsmarknad", men det förutsätter en vilja att "återstarta strukturreformerna".

Anders Borg har även tidigare tagit avstånd från sin egen och förre statsministern Fredrik Reinfeldts generösa invandringspolitik, som gick ut på att svenskarna skulle "öppna sina hjärtan" för världens folk.

– Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen hade man inte gått i den riktningen, har han sagt i SVT:s program Min sanning.


Nyheter från förstasidan

Bali tvingas lämna utskottsuppdrag – ber Carl Bildt om ursäkt

Partiet höll krismöte om Hanif Balis tweets. "Upprepade övertramp och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt."0 

Ekonominyheter

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0