Överdödligheten är högre på kommunala än på privata äldreboenden.

Ann Linde anklagas för "fake news" om corona på äldreboenden

Publicerad 21 juni 2020 kl 10.35

Politik. Utrikesminister Ann Linde (S) anklagas för att ha spridit osanna påståenden om coronapandemin i Sverige i en intervju med tysk tv. Bland annat skyllde hon, felaktigt, spridningen av coronavirus på att många äldreboenden är privatägda.

Gilla artikeln på Facebook

Ann Linde har fått mycket kritik för sin intervju i tyska Deutsche Welle tidigare i veckan. Alltifrån hennes språkkunskaper och hur hon bemötte DW's Sarah Kelly, till ministerns vägran att erkänna det svenska coronamisslyckandets har kritiserats.

Ett av de konkreta sakfel hon kritiseras för är hennes försök att skylla de många COVID-19-dödsfallen på den privata sektorn med osäkra anställningar som gör att personalen går till jobbet, även om de är sjuka.

– Sverige har många privatägda äldreboenden med osäkra arbeten. Många har inte månadslöner utan är timanställda. Många av dem stannade inte hemma när de hade lindriga symtom. Och detta är något som vi i Sverige verkligen behöver utvärdera senare, sade Ann Linde i intervjun.

Men i sociala medier påpekas att det inte stämmer.

För det första uppgår andelen äldreboendeplatser i privat regi till mindre än en femtedel av det totala antalet äldreboenden, enligt siffror från Vårdföretagarna. 80 procent av de äldre bor alltså på boenden som drivs i offentlig regi.

Vidare visar en granskning som Sveriges Television gjort att privata äldreboenden i Stockholm inte är hårdare drabbade av corona än kommunala äldreboenden. Tvärtom är överdödligheten något högre på de kommunala boendena än på de privata.

En av dem som är kritisk till Ann Lindes felaktiga påståenden i intervjun är Staffan Danielsson, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet.

"Fake News i Sverige, från Utrikesministern, och andra Socialdemokrater. Coronasmittan större på privatäldreomsorg än på kommunal. Det är fel, det är tvärtom. En minister borde hålla sig till fakta, inte minst när hen representerar Sverige i intervjuer med utländsk media", skriver han på Twitter.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0