Fria Tider avslöjar
EFTERFRÅGAD: Jesper Johansson har lyfts fram som expert på främlingsfientlighet och rasism i media.

Antirasistisk forskare fast för grovt plagiat

Publicerad 19 augusti 2014 kl 12.20

Inrikes. Vänsterforskaren Jesper Johansson, 35, vid Linnéuniversitetet ertappades när han plagierade långa stycken text från en bok som skrivits av en kollega. Nu väntar disciplinära åtgärder.
– Plagiat är en allvarlig förseelse som vi som universitet tar starkt avstånd ifrån, säger Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars i år som en forskare vid Göteborgs universitet kom över en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nordic Journal of Migration Research (NJMR). Han upptäckte snart att flera av styckena var mer eller mindre plagierade från en bok han själv publicerat år 2009.

Artikeln var skriven av Jesper Johansson, som är universitetslektor i "socialt arbete" vid Linnéuniversitetet och forskar om frågor som rör migration och etnicitet ur ett vänsterperspektiv.

Linnéuniversitetet underrättades och den påföljande utredningen kom fram till att plagiatet var så omfattande att det måste betraktas som grovt. Plagiaten återfinns i såväl den teoretiska analysramen och den empiriska analysen som i slutsatsen.

Redaktionsrådet på NJMR konstaterade å sin sida att "väldigt långa utdrag" på ett "oacceptabelt" sätt hade tagits direkt från boken utan källhänvisning och beslutade sig därför för att lyfta artikeln ur sin elektroniska databas.

I ett utlåtande erkände Johansson de sakförhållanden som anförts och medgav att han hade varit slarvig när han "excerperat material och gjort litteraturanteckningar". Den 35-årige vänsterforskaren hävdade att överensstämmelsen i den empiriska delen berodde på att han använde sig av samma källor som bokens författare – en förklaring som universitetet dock helt avfärdade med hänvisning till den "omfattande ordagranna överensstämmelsen i formuleringar".

Jesper Johansson är nu tjänstledig och i september tas beslut om vilka disciplinära åtgärder som ska sättas in mot honom.

– Det är en väldigt viktig signal att skicka till studenter och omvärld att detta inte på något sätt är acceptabelt. Eftersom utredningen nu visar att det rör sig om plagiat har jag beslutat att ärendet ska överlämnas till universitetets personalansvarsnämnd, som kommer att fatta beslut om disciplinär åtgärd, säger Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.

Fria Tider har förgäves sökt Jesper Johansson via telefon och mejl.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen förbjuder asylinvandring

Nya regeln: "Nej, ut". Invandrare som kommer till landet ska köras ut direkt, utan att kunna söka asyl.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.