Aron Flam frias från upphovsrättsbrott

Publicerad 9 oktober 2020 kl 11.13

Lag & Rätt. Komikern Aron Flam friades idag från brott mot upphovsrätten. Det uppger Stockholms tingsrätt på sin hemsida. Hans användning av "En Svensk Tiger" går under det så kallade parodiundantaget, fastslår rätten.

Gilla artikeln på Facebook

Patent- och marknadsdomstolen har i dag meddelat en frikännande dom i brottmålet mot komikern Aron Flam gällande upphovsrättsintrång.

Detta sedan han använt olika illustrationer av det upphovsrättsligt skyddade verket "En Svensk Tiger".

Verket skapades på 1940-talet av en numera avliden person och ingick i en vaksamhetskampanj som riktade sig till den svenska befolkningen.

Flam har gjort gällande att bilden endast använts i ett kritiskt sammanhang där den fått representera svensk undfallenhet mot Hitlertyskland under andra världskriget.

På flera av illustrationerna har det runt tigerns tass placerats en armbindel med ett hakkors. Tigern har även gjort en Hitlerhälsning med andra tassen.

"Enligt domstolen har A:s tiger utgjort ett parodiskt inslag i hans kommunikation. Den parodiska udden är enligt domstolens bedömning inte riktad mot originalverket i första hand, utan snarare mot den symbolik som En Svensk Tiger har fått över tid. A:s användning av tigern faller därmed under det s.k. parodiundantaget, en princip som i svensk rätt har utvecklats i domstolspraxis med stöd av framför allt EU-rätten. Undantaget innebär förenklat att det kan vara tillåtet att använda andras skyddade verk, exempelvis om det sker i ett förlöjligande syfte och på ett sätt som märkbart skiljer sig från originalverket", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Patent- och marknadsdomstolens avgörande behandlar den principiella frågan om var gränsen går mellan upphovsrätt och tillåtna parodier. Domstolen har funnit att A:s tiger är alltför lik originalverket för att vara ett nytt och självständigt verk. Däremot har den förklaring som A har lämnat inför domstolen visat på att A med parodins grepp endast har velat ifrågasätta det budskap som En Svensk Tiger historiskt är förknippad med. Vid en avvägning mellan de motstående intressena i målet har domstolen kommit fram till att detta har varit tillåtet, säger rättens ordförande rådmannen Carl Rosenmüller i en kommentar.

Aron Flam ska därmed frikännas och han slipper betala skadestånd. Rådmannen och de tre nämndemännen är alla eniga om detta.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Amanda Lind ställde in debatt mot Åkesson

MP-ministern skulle diskutera "hat och hot" i Aktuellt. Åkesson: "Gapar högt i artiklar men avstår direkt debatt."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Mer från Lag & Rätt

Invandraradvokater läckte polishemligheter till gängkriminella

En enda advokat lyfte 11 miljoner kronor i ersättning.. Nu utreds Ekrem "kungen" Güngör och hans kumpan Amir "prinsen" Amdouni för flera brott i tjänsten.0 

Våldtog direkt när han kom till boende som skulle stoppa hans "kriminella bana"

Flicka som nyss fyllt 13 blev offret.. Nu slipper vuxne flyktingbarnet fängelse igen – ska istället få "arbeta" med sina känslor.0 

Vetenskap

Svenskt verktyg ska hitta jordlika planeter . Nya metoden underlättar astronomernas sökande.0 

Sara, 28, tog Löfvens vaccin – hamnade i koma och dog. Småbarnsmamman kollapsade – fem dagar efter andra dosen.0 Plus

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0