Kista i Stockholm är en populär destination för många asylinvandrare.

Asylinvandrare flyttar gärna men jobbar sällan

Publicerad 25 december 2016 kl 06.05

Inrikes. Det är vanligt att asylinvandrare flyttar till någon av Sveriges storstäder, antingen direkt vid invandringen eller en kort tid därefter. I de flesta fall finansieras flytten till mer centrala lägen helt och hållet med bidrag, visar en rapport från SCB.

Gilla artikeln på Facebook

Fem år efter ankomsten till Sverige hade var tredje asylinvandrare som blivit anvisad till en kommun utanför storstäderna trots det flyttat till en storstad, enligt rapporten som studerat invandrare som kom till landet mellan 2006 och 2010.

I de delar av Sverige där flykting­mottagningen var förhållandevis hög i relation till folkmängden var det vanligt att en hög andel av asylinvandrarna hade flyttat därifrån.

Jobbar sällan
Om invandringen skedde till ett område utan större stad var andelen "sysselsatta" långt under 50 procent efter fem år, både för de som bodde kvar och de som flyttat till någon av storstäderna. Andelen var däremot lägre bland de som flyttat till en större stad.

Mönstret för invandrar­kvinnor liknar det för män, men det är en lägre andel som är sysselsatta. Av invandrar­kvinnorna var 27 procent sysselsatta efter fem år medan motsvarande för män med anvisat eller eget boende var 44 respektive 48 procent.

Att vara "sysselsatt" eller "förvärvsarbetande" betyder på myndighetssvenska att man har utfört förvärvsarbete i minst en timme under mätveckan eller varit tillfälligt frånvarande från ett arbete. Även subventionerat arbete räknas som förvärvsarbete.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0