Covid-19 i Sverige
Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, Joacim Rocklöv professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Professorer: Sverige börjar likna Italien – stäng skolorna

Publicerad 13 mars 2020 kl 16.06

Inrikes. Fredrik Elgh, professor i virologi och överläkare i klinisk virologi vid Umeå universitet, säger nu att Sverige behöver stänga sina skolor. Coronaspridningen börjar nämligen alltmer likna den i Italien, säger han i Aftonbladet. Han får medhåll av professor Joacim Rocklöv.

Gilla artikeln på Facebook

I sociala medier har kritiken varit hård sedan regeringen på torsdagen beslutade att inte stänga landets skolor. Beslutet togs trots att grannländer som Norge och Danmark stängt sina skolor.

En rad forskare säger att social distansering krävs för att bromsa viruset.

Virologiprofessorn Fredrik Elgh uppmanar nu rentav regeringen att stänga skolorna. Utvecklingen i Sverige börjar nämligen likna Italien.

– Ökningen av antalet fall i landet liknar den som vi sett i Italien, till den situationen vill vi inte komma, säger han till Aftonbladet.

Han påpekar att det finns tydlig kunskap om att en skolnedstängning skulle ha stark effekt på antalet smittade. En nedstängning måste därför till för att få ner smittkurvan och förhindra att sjukvården kollapsar, säger han.

Folkhälsomyndigheten hävdar att skolbarn inte driver smittan. Men Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, anser att Sverige undervärderar spridningsrisken. Även han tror att det skulle vara en "effektiv åtgärd" att stänga skolorna, och börja i de områden där smittan är svårast, enligt Aftonbladet.

Fredrik Elgh vill stänga samtliga skolor. Detta och andra viktig beslut som nu tas kan få "enorm betydelse" och har visat sig fungera i Kina. Skolbarn har nämligen "massor" av sociala kontakter, säger han i Aftonbladet. Och skolorna behöver stängas en längre tid, troligen mer än bara några veckor.

Även Joacim Rocklöv påpekar att Sverige följer samma kurva som Italien. Alla svenskar måste därför minska sina sociala kontakter med minst 50 procent. Tajming är allt och då krävs det att man agerar i förhand, inte i efterhand, säger han riktat till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.