Asylmissbruket

Barnvåldtäktsman fick stanna efter snyftartikel

Publicerad 1 oktober 2014 kl 18.48

Inrikes. En 44-årig tidigare utvisad romsk man sitter just nu häktad för att upprepade gånger, under tio års tid, ha misshandlat och våldtagit flera barn. Mannen utvisades från Sverige redan 2003, men lyckades ta sig tillbaka till Sverige och fick stanna efter en så kallad "snyftartikel" i en socialdemokratisk dagstidning.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta snyftartiklar

Så kallade "snyftartiklar" syftar till att väcka opinion i enskilda sakfrågor. Detta görs genom att vädja till läsarens känslor genom att en personberättelse framställs såsom ömmande.

Centralt för artiklarna är ofta att utelämna viktiga fakta i syfte att vilseleda läsaren. Om det exempelvis rör sig om ett utvisningsbeslut undviker man att nämna vad utvisningen grundar sig på, t.ex att personen är dömd för brott.

Kammaråklagare Elly-Anne Öholm vid Hudiksvalls tingsrätt har inte mindre än sexton åtalspunkter mot den 44-årige romen som berör, bland annat, olaga hot, grov misshandel, våldtäkt, sexuellt ofredande, våldtäkt mot barn samt samlag med avkomling. 44-åringen våldtog vid ett tillfälle sin egen då 16-åriga dotter.

Övergreppen mot barnen ska enligt åklagaren ha skett i Karlskoga, Kiruna, i Ljusne utanför Söderhamn samt i Norge. Vid ett tillfällen bet han ett av de barn som han våldtog i hennes kind, enligt uppgifter från tingsrätten som Fria Tider tagit del av.

Den 44-årige romen kom från Bosnien till Sverige tillsammans med sin familj 2003, men fick sin asylansökan avslagen och utvisades. Trots det återvände han en kort tid därefter och skulle återigen utvisas ur landet när tidningen Norrländska socialdemokraten ryckte ut till mannens försvar.

I en så kallad "snyftartikel" vädjade tidningen om att mannen skulle få stanna i Sverige, en kampanj som engagerade läsarna. I tidningen skrevs det om att den 44-årige romen inte var populär i sitt hemland och att han där var hotad och "riskerar att bli dödad".

Att mannen inte är populär i sitt hemland tycks nu alltså få sin förklaring. Han häktades redan 1 september och åklagarens stämningsansökan lämnades igår in till tingsrätten.

LÄS POLISENS HÄKTINGSFRAMSTÄLLAN: 

Bild:

© Polishuset Bollnäs

LÅNG LISTA: Den 44-årige EU-migranten är impopulär i sina hemtrakter.


Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.