Asylmissbruket

Rysk polismördare får stanna i Sverige – slipper straffet

Publicerad 2 oktober 2014 kl 12.38

Lag & Rätt. Efter att ha mördat två ryska poliser och skadat en tredje lyckades den 40-årige gangstern smita iväg till Sverige och få asyl. Nu vägrar Sverige att tillmötesgå en rysk begäran om att utlämna honom – trots att han dömts för både polismorden och andra grova brott. Istället fastställer man att dubbelmördaren ska ha permanent uppehållstillstånd i Sverige – där han kommer att slippa åtal.

Gilla artikeln på Facebook

Högsta domstolen, som prövat frågan om utlämning, noterar att 40-åringen förutom två fall av mord även har dömts för att ha ingått i en kriminell organisation, där han har tränat och utbildat sig till att begå brott. Den morddömde mannen har även fällts för att ha förvarat, transporterat och överlåtit flera automatvapen, enligt HD.

Den ryska domstolen fastställde straffet till 23 års fängelse – betydligt kortare än vad Sverige skulle ha utdömt för samma brott. 

Men ändå har riksåklagaren motsatt sig utlämning eftersom det inte är straffbart enligt svensk rätt att vara medlem i en kriminell organisation. Dessutom har mannen permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige eftersom ryska myndigheter påstås förfölja honom "på grund av hans politiska uppfattning", påpekar riksåklagaren.

Att de ryska myndigheternas intresse för mannen snarare skulle kunna bero på hans benägenhet att mörda poliser reflekterar myndigheten inte över huvud taget om i sin argumentation. Ett sätt att resonera som ska ses i ljuset av de just nu väldigt kyliga relationerna mellan Stockholm och Moskva.

HD beslutar att gå på riksåklagarens linje och fastställer således att mannen ska få ha kvar sitt permanenta uppehållstillstånd. Den dömde polismördaren kommer därmed helt att undgå straff för sina brott, och är nu en fri man i Sverige.

Du kan läsa hela HD:s avgörande i Fria Tider Plus.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.