Asylmissbruket
NY PRAXIS: Kriminella som riskerar fängelse i arabvärlden har rätt att flytta till Sverige för att slippa straff.

Mördare får asyl – har "rätt" slippa fängelse i arabvärlden

  • Sköt ihjäl man i Libanon: Dömdes till 14,5 års fängelse
  • Smet till Sverige och sökte uppehållstillstånd
  • Nu får han asyl för att slippa straffet
Publicerad 26 september 2014 kl 06.48

Lag & Rätt. Araber som begått grova brott såsom våldtäkter och mord får nu rätt att invandra till Sverige. Det står klart sedan en 47-årig man från Libanon fått asyl eftersom han dömts till 14 år och nio månaders fängelse för mord i hemlandet. Komforten i arabiska fängelser är för låg, anser Migrationsöverdomstolen och beviljar nu mördaren rätt att stanna i Sverige – som en fri man.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att ha skjutit ihjäl en man 1999 flyttade Mouin Adel Al-Samrout till Sverige och sökte asyl. Migrationsverket beslutade 2004 att avslå den idag 47-årige mannens ansökan och att skicka hem honom till Libanon igen. Al-Samrout valde emellertid att stanna illegalt i Sverige istället.

År 2011 ansökte Al-Samrout åter om asyl, efter att nyligen ha blivit friad i en rättegång där en annan arab dömdes till 8 års fängelse för skattebrott och bokföringsbrott efter att ha tillverkat vattenpipstobak utan att betala tobaksskatt.

Som asylskäl anförde Al-Samrout att han dömts till 14 år och 9 månaders fängelse för mord och mordförsök i Libanon efter att ha skjutit en person till döds 1999. 47-åringen betraktade sitt straff som "oproportionerligt" och krävde därför att få stanna som en fri man i Sverige istället – ett krav som Migrationsverket inte ville gå med på.

Plus Läs hela domen.

"Enbart den omständigheten att Mouin Adel Al-Samrout kan riskera att sitta frihetsberövad en längre tid i avvaktan på en ny rättegång medför inte att han kan anses ha ett skyddsbehov", skriver Migrationsverket, som avslog ansökan om asyl, i en inlaga till domstolen.

Men nu ger Migrationsöverdomstolen alltså myndigheten bakläxa och tillmötesgår den 47-årige arabens krav.

"Det finns grundad anledning att anta att Mouin Adel Al-Samrout, vid en verkställighet av brottmålsdomen mot honom, riskerar omänsklig eller förnedrande behandling", uppger domstolen i sitt beslut.

Närmare bestämt anser Migrationsöverdomstolen att det är bevisat att komfortnivån i Libanons fängelser inte håller måttet, då temperaturen inomhus kan variera kraftigt och fångarna inte har "fri tillgång" till dryck. Därför beviljar man Mouin Adel Al-Samrout uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.