Asylmissbruket

Gränspolisen varnar: Migrationsverket låter kriminella tränga in olagligt i Sverige

Publicerad 5 februari 2015 kl 00.12

Inrikes. Migrationsverket kritiseras nu av gränspolisen för att släppa in dömda brottslingar i Sverige – trots att de är spärrade från inresa i Schengen. På så vis bryter Sverige mot internationella konventioner.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om kriminella invandrare som spärrats från att resa i Schengenområdet men som genom Migrationsverkets försorg ändå kan söka asyl och få bidrag i Sverige.

Sydsvenskan skriver om en händelse 2014 då en 43-årig arab från Libanon stoppades på Malmö flygplats efter att gränspolisen hittat hans namn i Schengenländernas spärrlista SIS. Enligt Bonniertidningen var det Danmark som hade spärrat araben och dessutom lagt till en notering om att han kan betraktas som farlig:

"Tanken är att mottagarlandet ska ta kontakt med landet bakom spärren för att få veta mer. I det här fallet står det 'beväpnad' under rubriken 'farlighetsbedömning'. Mannen ska vägras inresa i Schengenterritoriet", skriver Sydsvenskan.

Men istället för att vägras inresa säger araben "asyl" och då tas ärendet automatiskt över av Migrationsverket, enligt tidningen. Gränspolisen begär då att mannen ska tas i förvar medan hans asylansökan snabbutreds, men det går Migrationsverket inte med på. Istället börjar myndigheten omedelbart spendera skattepengar på den kriminelle:

"Migrationsverkets Arlandajour beställer istället en taxi så att mannen på egen hand kan ta sig till Migrationsverket", skriver Sydsvenskan. Myndigheten har därmed just försatt en spärrad kriminell utlänning på fri fot i Sverige.

Bara de senaste veckorna har sex illegala invandrare kringgått SIS-spärrar genom att åka till Sverige och säga "asyl" på det här sättet, enligt Sydsvenskan. Många gånger har de åkt fast med flera olika identiteter i olika EU-länder innan de slutligen lyckats ta sig till den humanitära stormakten i norr.

I ett fall hade den sökande använt tio olika alias. Flera invandrare är spärrade i mer än ett EU-land. Den sortens indikationer borde föranleda vidare utredning, säger gränspoliser till Sydsvenskan. Men så blir det sällan.

– Under de två år jag varit här har det kanske hänt tre eller fyra gånger att Migrationsverket satt någon spärrad person i förvar. Och då har vi verkligen propsat på det. Det har aldrig hänt att de gjort det på eget initiativ, säger Jens Åslund, gruppchef vid gränspolisen på Malmö flygplats, till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskans granskning spärrar Sverige illegala invandrare som saknar asylskäl från inresa i Schengenområdet – men oftast bara i två år och maximalt i fem år. Det gör det möjligt för en illegal invandrare att återvända till Sverige många gånger för att testa nya historier om varför vederbörande ska få asyl.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0