Befolkningsökning kan skapa vattenbrist i Sverige

Publicerad 11 juli 2020 kl 12.07

Inrikes. Bland annat befolkningsökningen gör nu att Sverige hotas av vattenbrist i framtiden, uppger Di. Kommunerna väntas chockhöja sina VA-taxor för att lösa problemet.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige måste investera miljarder för att inte drabbas av en framtida vattenbrist. Det innebär att VA-taxorna i landet lär höjas kraftigt.

Men det är egentligen inte vattnet i sig som är det största problemet, utan kapacitetsbristen.

Detta blev extra tydligt under den rekordvarma sommaren 2018. Då pratades det om vattenbrist men i 8 av 10 fall handlade det i grunden om kapacitetsbrist, skriver Di.

– Vi klarade inte av att producera så mycket vatten som efterfrågades under en kortare period. Det krävs kapacitetsutbyggnad men också beteendeförändringar, säger Pär Dalhielm, vd för branschorganisationen Svenskt Vatten, till tidningen.

Problemet har bland annat uppstått på grund av tuffare miljökrav samt befolkningsökningen i landet, som beror på invandring.

Därför behöver nu VA-bolagen göra omfattande investeringar så att bristen sommaren 2018 inte blir ett permanent problem i landet. Sverige måste även bli bättre på att ta hand om vatten från nederbörd och inte släppa ut det i havet, anser Svenskt Vatten.

Enligt branschorganisationen måste VA-taxorna troligen fördubblas de kommande 20 åren för att Sverige ska ha tillgång till rent vatten. För en genomsnittlig villaägare innebär det närmare 16.000 kronor i vattenavgifter per år, mot i dag 7.828 kronor. Successiva prishöjningar har redan inletts i vissa delar av landet. Två tredjedelar av kommunerna har nämligen numera stora eller mycket stora investeringsbehov när det gäller vattenförsörjningen, enligt Di.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0