Såhär motiverar rådmannen Lars Viktorsson tingsrättens friande dom.

Bet polis – slipper straff eftersom han är somalier: "Han har dåliga erfarenheter av poliser i andra länder"

Publicerad 9 juni 2016 kl 17.12

Lag & Rätt. En 19-årig somalier som vistas illegalt i Sverige bet en polisman i armarna i samband med ett ingripande. Men nu har tingsrätten beslutat att somaliern ska frias – eftersom han säger sig ha agerat i panik på grund av traumatiska minnen från hemlandet och "har dåliga erfarenheter av poliser i andra länder".

Dela artikeln

Det var natten till den 12 december förra året som en polispatrull kallades till Vasaplan i Umeå med anledning av ett bråk.

Ansvarigt befäl beslutade att den 19-årige somaliern skulle transporteras till polisstationen tillsammans med en annan person. Men när polisbilen körde iväg blev 19-åringen helt vild, gjorde våldsamt motstånd och bet en av polismännen i armarna.

Somaliern, som har ett tidigare beslut om utvisning från Migrationsverket men ändå uppehåller sig i Sverige, åtalades senare för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Nu har Umeå tingsrätt friat somaliern för brotten. Anledningen är enligt tingsrätten att han bar på traumatiska minnen från Somalia och därför kan ha agerat i en panikångestattack.

I rätten beskrev 19-åringen, som erkänner att han bet polisen, en svår uppväxt i Somalia. Han förklarade också att han hade "dåliga erfarenheter av poliser" i andra länder och att han suttit fängslad som 16-åring. Han kände sig "orättvist behandlad" av de svenska poliserna och förstod inte vad de sade.

Somaliern hade åberopat ett läkarintyg som visar att han har sökt psykiatrisk hjälp och remitterats till utredning och behandling av posttraumatiskt stressyndrom.

Så här sammanfattar rådmannen Lars Viktorsson skälen till den friande domen:

"Tingsrätten bedömer utifrån de upplevelser NN burit med sig till Sverige, hans situation i Sverige, hans psykiska problem, att språkförbistring kunnat uppstå mellan honom och poliserna, att situationen med att polisbilen plötsligt kört iväg kan ha varit en oväntad och skrämmande upplevelse för honom och hur han agerat under händelseförloppet att han kan ha hamnat i en panikångest där han inte haft klart för sig vad han har gjort. Det går därför inte att utesluta att han saknat uppsåt till brott."


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.