Arkivbild.

Beväpnade poliser ska springa med joggare i Oskarshamn – "Folk känner sig otrygga"

Publicerad 20 november 2017 kl 16.19

Inrikes. Oskarshamn upplevs nu som en så otrygg stad att polisen kommer springa med personer som ska ut och jogga, rapporterar SVT Nyheter Småland. Poliserna ska vara utrustade med vapen, batong och handfängsel.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Oskarshamn i Småland som polisen försöker leva upp till ett löfte om ökad trygghet genom att anordna jogging- och promenadgrupper för allmänheten.

Polisen ska alltså springa med personer som vill ut och jogga eftersom dessa inte vågar springa själva.

– Det kommer att ligga utanför vår ordinarie arbetstid eftersom vi kommer att använda vår betalda fystid till träningsrundorna, säger Peter Karlsson, polisinspektör i Oskarshamn, till SVT.

Men polisen måste vara utrustad för tjänst och kommer därmed springa fullt utrustade med vapen, batong och handfängsel. Polisen har dock tagit fram en väst som kan fixera utrustningen vilket gör det lättare att springa. Något elittempo blir det dock inte, utan polisen kommer springa i den takt som deltagarna vill.

Enligt Peter Karlsson känner sig folk i Oskarshamn otrygga utomhus när det har blivit mörkt, men den reella kriminaliteten och otryggheten är nog inte så extrem som folk tror, anser han.

Oskarshamn kommun och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har uttryckt sig positiva till idén. Även räddningstjänsten i staden har nappat och kommer kanske springa med på rundorna.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0