Coronavaccin
Joe Biden utfärdar en så kallad executive order som förbjuder all vaccinexport till Europa.

Biden stoppar export av vaccin: Sverige blir utan

Publicerad 13 mars 2021 kl 13.53

Ekonomi. Sveriges beslut att bojkotta det ryska Sputnik V och satsa allt på västerländskt vaccin kommer att kosta både kronor och människoliv. Det stod klart under fredagen när USA:s nyckfulle president Joe Biden plötsligt stoppade all export av vaccin genom ett i Sverige nästan helt mediemörkat beslut.

Gilla artikeln på Facebook

Pfizer och BioNTechs vaccin har i huvudsak utvecklats i Tyskland med stöd av bland annat svenska skattepengar genom EU. Men produktionen skulle nästan helt ske i Pfizers anläggningar på tre ställen i USA, med bara en liten produktion vid en anläggning i Belgien.

Det är detta faktum som Joe Biden nu utnyttjar för att lägga beslag på vaccinproduktionen.

– Vi kommer att dela med oss av vaccin när vi själva har ett överskott, sade Joe Biden på fredagen enligt Reuters.

Det är inte bara Pfizer-vaccinet som berörs. För en dryg månad sedan skulle Astra Zeneca lösa sina leveransproblem genom anläggningar man har i USA, men nu har USA satt stopp även för den vaccinexporten. Detta trots att Astra Zenecas vaccin ännu inte är godkänt för bruk i USA.

– USA sade åt oss att det inte kommer på fråga att Astra Zeneca-vaccin fraktas till EU, säger en tjänsteman som själv deltagit i samtal mellan EU och USA, till Reuters.

Astra Zeneca försökte lösa det med leveranser från Indien, men enligt vaccinsamordnare Richard Bergström har det blivit exportstopp där också.

Samtidigt som Sverige, till synes av prestigeskäl, håller fast vid sina globalistiska ideal har EU-länder som Slovakien och Tjeckien kommit överens om stora leveranser av det rysktillverkade vaccinet Sputnik. Ryssarna är å sin sida villiga att leverera och hälften av doserna kan nu levereras redan inom mars och april.

I en tv-intervju förra söndagen sade Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš att landet inte kan vänta på EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s godkännande av det ryska vaccinet, men att man kommer att börja vaccinera ändå.

Richard Bergström har sagt att han inte utesluter en liknande lösning för Sveriges räkning, men än så länge har Sveriges ansatser för att köpa det ryska vaccinet stannat på det retoriska planet.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Fattiga spelar medelklass för att få bolån

Liga hjälper dem – med Mona Sahlin-metoden.. Skriver ut falska inkomstintyg för att hjälpa fattiga hoppa på bolånerallyt.0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0