Tempushärvan

Bidragsfuskande Tempus läggs ned

Publicerad 23 februari 2021 kl 12.04

Media. Efter att Samhällsnytt avslöjat att tidskriften Tempus fuskat med antalet prenumeranter och blåst upp sin omsättning i syfte att fuska till sig presstöd läggs tidningen nu ned. Nedläggningsbeslutet meddelar Tempus på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Av Samhällsnytts granskning framkom att Tempus sålt tidningar för bara 736.194 kronor per år. En årsprenumeration på Tempus kostar 1.235 kronor vilket innebär att tidningen bara hade 630 prenumeranter i genomsnitt under samma år som de fick presstöd för ett genomsnitt på drygt 1.800 prenumeranter.

Huvudmännen i härvan, Tempus vd:n Håkan Axelson och ägaren Kristina Rytterborg, har inte kunnat svara på frågor om den märkliga omsättningen.

Efter granskningen inledde Revisorsinspektionen en egen granskning av tidningens revisor Sonny Malmquist vid revisionsjätten Mazars. Inspektionen vidtog dock ingen åtgärd trots att revisorn godkänt uppenbar luftfakturering mellan Tempus och dess moderbolag i syfte att dölja att tidnings­försäljningen bara var 736.194 kronor om året.

I sitt pressmeddelande erkänner dock inte Tempus någon del av bedrägeriet. Istället skyller man på att Samhällsnytt avslöjat att tidningen består av översatt material, något som överhuvudtaget inte ger rätt till presstöd.

Eftersom reglerna varit så länge är Presstödsnämnden nu skyldiga att kräva tillbaka de bidrag som Tempus fått genom åren. Totalt handlar det om över 100 miljoner i bidrag, justerat för inflation, skriver Samhällsnytt.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nicolas Sarkozy döms till fängelse för korruption

Liberale expresidenten mutade domare. Döms till tre års fängelse, varav två år villkorligt.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Media

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0