Regeringsbildningen

Björklund: Det "allra viktigaste" är globalism

Publicerad 20 november 2018 kl 12.19

Inrikes. Liberalernas partiledare Jan Björklund kommer inte ändra sig. Han ska stoppa Sverigedemokraterna. Det säger han i Malou efter tio i TV4 på tisdagsmorgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Liberalernas Skåneförbund krävde att partiet stoppar en ny regering ledd av Socialdemokraterna.

"Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna", skriver L i Skåne.

Men för partiledaren Jan Björklund är det viktigare att stoppa Sverigedemokraterna, och han tänker därför inte stänga några dörrar för en blocköverskridande regering.

– Jag känner mitt parti, säger han i Malou efter tio i TV4 på tisdagen och menar att uppfattningen i Liberalernas Skåneförbund inte är rådande majoritet inom hela partiet.

Enligt Björklund ska prioriteringen vara att stoppa "värderingsskiftet" av nationalism som nu pågår i övriga Europa och USA.

– Det är den här fighten vi tar nu, genom att säga nej till SD. Man måste fundera på vad som är det riktigt viktiga, vad det är det som är det allra viktigaste. Den liberala samhällsmodellen som vi har i Västvärlden, med öppenhet, pluralism, globalisering, demokrati, jämställdhet mellan kvinnor och män, att vi ska lösa saker tillsammans. Hur hög skatten är är också viktigt, men detta är ännu viktigare.

L-ledaren hävdar också att man kan stoppa nationalismen genom att lösa "integrationsfrågan", eftersom de problem som kommit av invandringen lett till "spänningar" i samhället.

Han kräver därför ett samhälle som bygger på "enklare jobb" åt nyanlända, eftersom de ofta saknar utbildning.

Björklund säger också att SD-ledaren Jimmie Åkesson kan få rätt i att det långsiktigt kommer bildas ett konservativt block med M, KD och SD.

– Det vore mycket, mycket olyckligt, säger han i TV4.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0