Med folkviljan som syndabock

Av Widar Nord den 21 januari 2016 kl 19.55

Debatten om Margot Wallström och hennes förtur till en hyresrätt hos Kommunal har fått Mats Svegfors, tidigare statssekreterare (M) i bostads­departementet och chefredaktör för Svenska Dagbladet, att skriva en intressant debattartikel i Aftonbladet.

Enligt Svegfors har Wallströms kritiker fel när de hävdar att hon borde ha köpt en bostadsrätt istället för att hyra en lägenhet av Kommunal. För om ministern hade ägt sitt boende så hade man verkligen kunnat tala om korruption, menar Mats Svegfors.

"Den som äger sin bostad är för hela sin ekonomi beroende av de regler regering och riksdag beslutar. Den som köper en lägenhet i Stockholms innerstad får i dag räkna med att betala i storleksordningen 80 000 kronor/kvadratmetern. Om amorteringskrav, lånetak och avdragsbegränsningar skulle tvinga ner priserna till säg 50 000 kronor/kvadratmetern, vilket var nivån under rätt lång tid före finanskraschen 2008 och likaså därefter fram till dess att styrräntan dök, skulle detta innebära att den som äger en 100 kvadratmeter stor lägenhet förlorar tre miljoner kronor i personlig förmögenhet."

Det hävdas ibland att det är "omöjligt att vinna val" om man vill göra något åt bolånefesten, och att detta är skälet till att politikerna inte har ingripit mot bostadsbubblan. Det är givetvis struntprat. Det har alltid varit minst lika omöjligt att vinna val på att exempelvis öka invandringen från tredje världen men det har inte hindrat våra politiker från att införa "blocköverskridande överenskommelser" eller skylla på "internationella förpliktelser" för att köra över väljarna.

Men när det gäller bostadsbubblan struntar våra makthavare plötsligt i den internationella kritiken. Internationella valutafonden, EU-kommissionen och ECB:s fördömanden klingar för döva öron, trots att sunda statsfinanser faktiskt är en skyldighet för Sverige som EU-land.

Förklaringen är naturligtvis inte att riksdagens ledamöter plötsligt respekterar folkviljan – utan att ledamöterna själva tillhör den samhällsklass vars privatekonomi står och faller med att riksdagen fortsätter att blåsa upp bostadsbubblan.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.