När ska passet bli fjärrvärme, Åkesson?

Av Widar Nord den 4 augusti 2014 kl 08.04

Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg bjöd inte på några större överraskningar. SD-ledaren passade på att hylla Stefvan Löfven för dennes pro-israeliska hållning i Mellanösternfrågan och lanserade själv ett lagförslag mot svenska muslimer som väljer att delta i krig i Mellanöstern.

– Det ska bli olagligt att bege sig till andra länder för att döda civila. Har ni dubbla medborgarskap ska ni fråntas de svenska, dundrade Åkesson.

Samtidigt kunde man på måndagsmorgonen läsa följande i svenska tidningar:

"Så många som 15-20 svenska medborgare är just nu engagerade i Israels armé, IDF, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet". I Aftonbladet framträdde en svensk jude med dubbelt medborgarskap som är posterad i Gaza. Han valde medvetet att titta på "bilder på döda barn", lät han meddela.

Man kan säga mycket om de islamister som ställer till oreda i länder som Irak och Syrien, men när det gäller att döda civila så framstår de som rena amatörer i jämförelse med den israeliska statsledningen.

Vill då Åkesson att judar med dubbla medborgarskap som dödar civila i Gaza ska förlora sina svenska pass? Sannolikt inte.

Men rent objektivt är det svårt att motivera varför jihadister i så fall ska göra det.

Jihadisterna i Isis slåss som bekant för den muslimska idén om en islamistisk stat i Mellanöstern. En statsbildning som är fullständigt otänkbar för de flesta av världens västerlänningar.

Judarna i IDF slåss å sin sida för den sionistiska idén om en judisk stat i Mellanöstern. En statsbildning som är fullständigt otänkbar för de flesta av världens muslimer.

Att se vissa saker ur ett ensidigt judiskt perspektiv har blivit naturligt för svenskar och många andra västerlänningar, men är det verkligen en hållning som är värdig ett samhälle präglat av sprudlande kulturell mångfald? Svaren på Stefan Löfvens numera berömda Facebook-inlägg visar att åtminstonde den socialdemokratiska partiledningen tycks ha svårt att få mångkulturellt gehör för en enhetlig linje i frågan.

Men det finns fler problem med Åkessons förslag. Varför ska invandrare som begår övergrepp mot utländska civila straffas med indragna medborgarskap, om påföljden inte blir densamma vid övergrepp (exempelvis mord och gruppvåldtäkter) mot civila svenskar?

De flesta SD-väljare tycker naturligtvis att det vore en utmärkt idé att omvandla kriminella invandrares pass till fjärrvärme vid fler brott än bara utländskt krigande. Men hur är det med SD? Håller Åkesson med? Vilka brott blir det, i så fall?


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep