Insamling: Nu åtalar vi Expressen

Av Widar Nord den 11 december 2013 kl 18.44

Tidningen Expressens massregistrering och trakasserier av våra läsare utgör inte bara en form av industrisabotage. Agerandet är framförallt ett angrepp på den fria åsiktsbildningen i Sverige och därför måste publiceringen prövas rättsligt. Ikväll startar vi en insamling till advokatkostnader för ett enskilt åtal mot den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson.

Det drar ihop sig till valår i Sverige. En tid då man i demokratiska stater kan förvänta sig att media granskar den sittande makten och ställer politikerna till svars inför folket. I Sverige förhåller det sig emellertid tvärtom. Här ställs vanliga medborgare till svars för att ha kritiserat makthavarna.

Igår stod det klart att mediejätten Bonniers, med kvällstidningen Expressen i spetsen, har inlett ett samarbete med Researchgruppen – en vänsterextrem gruppering som tidigare gick under namnet AFA Dokumentation. Genom oanmälda hembesök och omfattande åsiktsregistrering försöker Sveriges största mediakoncern skrämma invandringskritiska medborgare till tystnad.

Gårdagens uthängning av sverigedemokrater var på många sätt oärlig och sannolikt olaglig, eftersom den byggde på massregistrering av känsliga personuppgifter om tusentals vanliga svenskar. Men de flesta twittrande liberaler såg ut att försvara själva publiceringen. Det rörde ju sig formellt sett om folkvalda makthavare. Att SD-företrädare i våra kommuner i praktiken är maktlösa människor som saknar varje form av politiskt inflytande kan tydligen lämnas därhän.

När man i dagens Expressen hänger ut vanliga privatpersoner möter agerandet emellertid vrede – även från etablerade vänsterprofiler och liberaler  som öppet tar avstånd från tidningens arbetsmetoder. Många ifrågasätter om agerandet är lagligt.

Att en tidning använder sig av kriminellt belastade vänsterextremister för att registrera 6.200 svenskars åsikter är givetvis oacceptabelt och förmodligen brottsligt. Men att hänga ut enskilda privatpersoner som skrivit inopportuna åsikter under pseudonym är ännu värre.

"Expressen är en liberal tidning som bekämpar sina fiender", förklarade Expressens tidigare politiske chefredaktör P.M. Nilsson när han kommenterade uthängningarna i ett inlägg på Twitter idag.

Är det verkligen så man ser det? I Fria Tiders värld handlar fri opinionsbildning om att möta sina meningsmotståndare i fri debatt. Inte om att, som Expressen, bekämpa så kallade "fiender" genom att hänga ut, skandalisera och förtala människor vars åsikter man inte delar.

Bonnierkoncernens massregistrering och trakasserier av våra och Avpixlats läsare utgör inte bara en form av sabotage riktat mot den fria pressen. De oförsvarliga namnpubliceringarna är framförallt ett angrepp på den fria åsiktsbildningen i Sverige, utstuderat iscensatt inför början på ett valår, i syfte att skrämma folk till tystnad.

Den fria åsiktsbildningen är, liksom den fria pressens ställning, skyddad i grundlagen. Bonniers agerande måste därför få rättsliga konsekvenser. Jag har under dagen varit i kontakt med flera av de personer som förekommit i Expressens uthängningar idag. De är öppna för att anmäla Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson till justitiekanslern för förtal.

Fria Tider kommer att bistå med resurser för att låta en jurist hjälpa dem med detta. Vi har även talat om att driva ett enskilt åtal mot Mattsson för samma brott, i anledning av dagens publiceringar. Nu startar vi en insamling till advokatkostnader i en sådan process. Beloppen kommer att återbetalas om processen av någon anledning inte blir av, eller om JK väljer att väcka åtal i samtliga ärenden. Det senare är osannolikt, men skulle innebära att kostnaderna betalas av staten.

De uthängda personer som jag ännu inte har talat med får gärna höra av sig till mig via mejl. Om Thomas Mattsson vill replikera i frågan är han givetvis också välkommen att höra av sig.

Stoppa åsiktsregistreringen – Stöd Fria Tiders rättsfond
Vi samlar för närvarande in medel för att åtala Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för förtal, i anledning av åsiktsregistreringen av Fria Tiders, Exponerats och Avpixlats läsare. Samtliga tre sajter stöder insamlingen. Om åtal mot Mattsson inte väcks har du rätt att få tillbaka dina pengar.

Du kan donera på flera sätt:

Banköverföring till vårt konto i SEB
Clearingnummer: 5690

Kontonummer: 31 405 65

Mottagarnamn: Valfritt (ange t.ex. Fria Tider)

Meddelande: Ange något unikt, exempelvis ett nummer, som du antecknar och sparar. Vi ser inte vilka som har donerat, så om åtal av någon anledning inte väcks kommer Fria Tider tydligt att annonsera detta på sajten. Du behöver då höra av dig till oss för att få tillbaka dina pengar, vilket du kan göra via mejl. Ange i så fall datumet på insättningen, ditt kontonummer samt det meddelande som du lämnat, så kommer vi att återbetala pengarna till dig.

Paypal
Donera valfritt belopp med Visa eller MasterCard.

Internationell överföring
Du kan överföra pengar till oss från alla bankkonton inom EU med följande uppgifter:

IBAN: SE5250000000056903140565
Bic-kod: ESSESESS


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep