Krisen i Brandos

Brandos borgenärer kritiska till rekonstruktion

Publicerad 25 augusti 2013 kl 19.13

Inrikes.Den kontroversiella skoförsäljaren Brandos är på obestånd och genomgår en rekonstruktion. Nu kritiserar en av borgenärerna företaget för att "sakna en plan" och kräver utmätning, skriver Ehandel.se.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av maj som Brandos lämnade in en ansökan om rekonstruktion – men förtroendet för företaget bland borgenärerna är lågt. Brandos har begärt att borgenärerna ska skriva av 75 procent av sina fordringar på sammanlagt 90 miljoner kronor. Något som alla borgenärer inte är särskilt intresserade av.

"När inte ens vd:n för Brandos vet hur mycket bolaget har i kassan eller vad man sålt i kronor under sommaren utan enbart pratar i termer om hur många kunder bolaget har finns noll förtroende att denna rekonstruktion skulle leda till något för oss borgenärer", skriver ett ombud för borgenären Shoe Repair Swedens, enligt Ehandel.se.

Totalt måste 75 procent av borgenärerna godkänna avskrivningen i tingsrätten för att rekonstruktionen ska kunna utföras. Till dess riskerar kunder som väljer att handla skor på Brandos att förlora sina pengar, om företaget skulle gå i konkurs.

Inför valet 2010 lät skoföretaget meddela att väljare som röstade på SD inte var välkomna i deras butik. Bland annat beskrev de sverigedemokrater som ett arbetsmiljöproblem. Det innebär, om man går efter färska opinionsmätningar, att de exkluderar var tionde potentiell kund.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Påven ber om ursäkt för kommentar om "bögerier"

Efter kritiken.. "Har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig homofobiskt."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Machiavelli favorit i svenska fängelser. "Fursten" går varm i fängelsebiblioteken.0 

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0