Bryssel-dådet
Fredrik Reinfeldt evakuerades omedelbart från arenan när dådet blev känt, medan de svenska supportrarna hölls instängda i många timmar. Som statsminister införde Reinfeldt gratis tandvård och andra gräddfiler för illegala invandrare i syfte att straffa SD-väljare.

Bryssel-terroristen bodde illegalt i Sverige under Reinfeldt-åren

Publicerad 17 oktober 2023 kl 18.40

Inrikes. Abdesalem Lassoued, som dödade två svenskar i Bryssel, var illegal invandrare i Sverige mellan 2012 och 2014. Under denna tid satt han även i svenskt fängelse, uppger Migrationsverket för Ekot.

Dela artikeln

Jesper Tengroth, presschef Migrationsverket, kommenterar uppgiften för Ekot:

– Vid de första sökningar vi gjorde fick vi ingen träff, sen efter fördjupade undersökningar kan Migrationsverket konstatera att mannen har befunnit sig i Sverige under 2012 till 2014. Under delvis andra identitetsuppgifter. Han har aldrig haft uppehållstillstånd i Sverige och överfördes till ett annat EU-land i enlighet med Dublinförordningen efter att han hade avtjänat ett fängelsestraff här.

Bjöd in illegala för att straffa SD-väljare
Under denna period var Fredrik Reinfeldt (M) statsminister och hans regering gjorde i princip ingenting för att få ut illegala invandrare ur landet. Istället infördes vid denna tid gratis vård och tandvård för de illegala. Detta var en del av den så kallade Migrationuppgörelsen med Miljöpartiet, som Reinfeldt beskrev som ett sätt att straffa svenskar som röstat på Sverigedemokraterna.

– Effekten av SD var att vi fick en politik i motsatt riktning, förklarade han.

Evakuerades direkt
Idag är Fredrik Reinfeldt ordförande för Svenska fotbollförbundet, och var på plats under fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien i Bryssel när terrordådet ägde rum.

Till skillnad från de svenska supportrarna, som hölls kvar på arenan fram till sent på natten, evakuerades Reinfeldt omedelbart från platsen med polisskydd. Detta har kritiserats av riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD) – vilket nu lett till krav från vänsterprofiler och Reinfeldt-moderater på att hon ska avgå.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.